събота, 15 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеОстра болка горе в корема издава панкреатита

Остра болка горе в корема издава панкреатита

Панкреатитът представлява възпаление на задстомашната жлеза – остро или хронично. Панкреасът има форма на бишкота и е разположен дълбоко в горната част на корема. Много чувствителен е към различни външни и вътрешни фактори, обяснява проф. Константин Чернев, един от водещите специалисти по вътрешни болести у нас. Освен възпаление панкреасът много често е и обект на злокачествено израждане.

Причини за панкреатита

Ракът на панкреаса заедно с фаталния тумор на дебелото черво са злокачествените заболявания, които най-бързо увеличават честотата си. В традиционните представи на лекарите най-честите причини за възникване на остър панкреатит са хроничното пиянство и жлъчните камъни. Други чести причини са коремни операции, травматични увреждания на жлезата, както и остри панкреатити, възникващи след диагностични процедури за ендоскопско изобразяване на жлъчни и панкреасни пътища. По-рядко острото възпаление на жлезата се причинява от дислипидемия (силно повишени триглицериди в кръвта).

Проф. Константин ЧерневБактериални и вирусни инфекции понякога също водят до панкреатит. Възможно е да не е изявен клинично, а да възникне направо захарен диабет, тъй като лангерхансовите острови, които произвеждат инсулин, са разположени в „опашката“ на панкреаса. Различни групи медикаменти като кортикостероиди, диуретици и др. също са честа причина за възникване на остър панкреатит. През последните 7-8 г. с напредъка на генетиката и молекулярната биология се промениха схващанията за възникването на острия и хроничния панкреатит и рака на панкреаса, обяснява проф. Чернев.

 

Идентифицирани са 4 рискови гени за панкреатит

Оказва се, че за тези заболявания при висок брой от пациентите е отговорно генетичното предразположение. Открити са 4 гена, виновни за предразположението. Според тежестта на генетичните промени увреждането на жлезата може да започне в ранната детска възраст (муковисцидоза, наследствен хроничен панкреатит). Те са в състояние да предизвикат остър панкреатит, но и по-леки форми, които хронифицират прогресивно без остри пристъпи.

Ранните мутации са много тежки и водят до заболяване още в детска възраст. По-леките мутации предразполагат към възникване на остър проблем. Алкохолът и жлъчните заболявания отключват острия панкреатит, като при голяма част от пациентите има генетично предразположение, допълва специалистът по вътрешни болести.

Цялата верига реакции може да бъде провокирана и да се изяви на различна възраст – от ранна детска до пенсионна. „Всичко това е кодирано генетично. Досега мислехме, че фактори като алкохол и жлъчка отключват болестта, но се оказва, че те са само катализатор при наличен генетичен дефект“, обяснява проф. Чернев.

Наследствените фактори засега се установяват само в няколко специализирани лаборатории в света, у нас все още не се изследват. Според съвременните схващания на генетично изследване подлежат хората над 20-30-годишна възраст, които имат член на семейството, починал от рак на панкреаса. Един ден този скрининг ще стане рутинно изследване в медицината, прогнозира началникът на Клиниката по вътрешни болести в Александровска. Ако човек има роднини от първо коляно, починали от този рак, задължително трябва да спазва определен начин на живот. Забранена е системната употреба на алкохол и тютюн.

Пушенето е обвинявано за много заболявания без достатъчно научни данни, но приносът на цигарите за болести на панкреаса е доказан, твърди проф. Чернев. Преди години бе установено, че висок процент от пациентите с рак на панкреаса са пушачи. По-късно се доказа, че именно никотинът води до изява на мутациите при предразположени хора. При много малко заболявания – рак на белия дроб и на панкреаса, тютюнопушенето е доказан рисков фактор, обяснява докторът.

Диетата е важна при остър панкреатит

Неподходящото хранене не може да се вини за възникването на панкреатитите, ако пациентът не е бил предразположен. Диетата обаче е много важна при лечението на острите панкреатити. Класическият остър панкреатит се лекува с глад, парентерално или ентерално хранене (със сонда), за да се намали стомашната секреция и да се постави жлезата в състояние на спокойствие. Във връзка с храненето е доказано, че при голяма част от пациентите с остър панкреатит болките се възобновяват веднага при захранването. Нито едно заболяване не се лекува само с глад, добавя специалистът по вътрешни болести.

Организмът е приспособен физиологично да приема храна равномерно без тежки ограничения. Сериозните лишения често водят до нарушения в метаболизма с много странични ефекти. Нормално човек трябва да яде пълноценно белтъчини, мазнини и въглехидрати, да има физическа активност. Гладуването при много хора е рисково състояние, което може да доведе до здравословни проблеми.

Симптомите при остър панкреатит са много

Най-характерна е силната болка високо горе в корема, излъчваща се назад към гърба. Пациентът може да изпадне в тежък шок при класическите панкреатити. „Диагнозата се изяснява сравнително бързо, но спектърът на острия панкреатит е широк. Условно разделяме острия панкреатит на лек, среден и тежък. Това отговаря на различни по тежест увреждания на жлезата от лек оток до пълното й ликвидиране. При някои от починалите се установява, че жлезата се е самосмляла. Болестта започва и минава през няколко фази.

Генетичното предразположение, както и провокиращите фактори активират ензима трипсиноген, който задейства цялата верига на произвежданите от жлезата вещества. Панкреасът произвежда всички видове хормони, които разграждат белтъчини, мазнини и въглехидрати“, разказва професорът. Всички биологични мембрани са изградени от белтъчини и мазнини. Хормоните, произвеждани от панкреаса, смилат освен жлезата и тъканните структури на различни органи.

Отначало действат на локално ниво в панкреаса, а след това по кръвен и лимфен път се разнасят из цялото тяло. Лекарите често казват: знаем кога започва един панкреатит, но не как и кога ще завърши Той може да вземе фатален обрат за 2-3 дни. Или пък оздравяването да се проточи до 2-3 месеца. Леките случаи се овладяват лесно. Сериозните прогресират различно бързо. Имат най-различни усложнения. Често се стига до увреждане на целия организъм.

При панкреатит смъртността е висока – стига до 20-30%

Статистиката е трудна, защото пациентите попадат в различни отделения. Част от тях остават неразпознати, когато пациентът е във фудруянтна (мълниеносна) форма. „Когато жлезата е запазила формата си, но ензимите са активирани, в пространството около панкреаса се развиват некрози. Това се доказва с компютърна томография. Докажат ли се, можем да ги изчистим по хирургичен път. С модерната техника можем да различаваме липсата или наличие на локални тежки промени и да вземем решение за операция. Възможно е и медикаментозно лечение. По-леките случаи могат да бъдат излекувани напълно“, разказва как протича терапията проф. Чернев.

Преди няколко години в Япония описаха едно напълно ново заболяване, свързано с панкреаса – автоимунен хепатит Протича като комбинация на хроничен панкреатит и увреждане на жлъчните пътища. Проявява се със стенози и увреждания на жлъчните пътища във и извън черния дроб, увреждане на бъбреците и други органи. Болестта вече е описана в Европа и САЩ. У нас досега не е диагностицирана, обобщава проф. Чернев.

Ина Димитрова

Свързани публикации

1 коментар

  1. В зависимост от причината, болките в корема могат да бъдат краткотрайни и да изчезнат бързо, като след алкохолна или хранителна интоксикация. Могат да бъдат повтарящи се през определен период от време, като например при хроничен панкреатит, гастроезофагеална рефлуксна болест, рак на стомаха и други.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -