сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКак да се приемат добавките за хубава коса и кожа?

Как да се приемат добавките за хубава коса и кожа?

Продължителността на приемане на хранителните добавки за косата, кожата и ноктите зависи от това, дали е налице някакво заболяване или се цели само козметичен ефект. В първия случай се препоръчва курс от 4-6 месеца, а понякога и до една година. При вземане на добавките с профилактична цел се назначават по-кратки курсове – между 3 и 4 месеца, като задължително между отделните курсове се правят паузи.

Подходящи сезони за прием на хранителни добавки са пролет и есен – особено когато става дума за косопад. Винаги трябва да се внимава за състава на хранителните добавки. При дълги курсове и в случай че съдържат желязо, е необходимо периодично да се проверява общото ниво на желязо в кръвта. Ако се стигне до предозиране, големите дози може на свой ред да доведат до загуба на коса.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Косата капе? Може да са виновни зъбите 
Сивите коси били залог за здраве 
US моден редактор разкрива тайните за красота на французойките 

Добрата новина е, че повечето хранителни добавки за здрава кожа и коса съдържат биотин, а с него е трудно да се прекали. Всъщност биотин е витамин В7, но го наричат още витамин Н от Нааг (коса) и Haut (кожа). Като водно-разтворим витамин той се отделя през бъбреците и не натоварва организма, дори да е приет в по-големи количества. Другите витамини от същата група – В1, В5, В6 и В12, са също полезни за здравето на косата и кожата.

Повишено внимание се изисква при мастно-разтворимите витамини A, D, Е и К, които могат да достигнат токсични нива при предозиране. Кръвните тестове са достатъчно специфични и ще покажат дали имате дефицит на витамин D, цинк или желязо. В тези случаи задължително се изписват хранителни добавки или лекарства, които съдържат въпросните вещества. Таблетките се вземат под контрола на лекар и стриктно се следи за достигане на нормалните стойности в организма.

Все пак от хранителните добавки не бива да се очакват чудеса. Те не могат да заменят нормалното балансирано хранене и да компенсират лошите навици. Не бива да се забравя, че тютюнопушенето, прекомерната употреба на алкохол и тежкият грим сериозно вредят на кожата. Независимо колко дълго и в какво количество се приемат хранителните добавки те не правят магии и не могат да намалят вредата от тези привички.

За здрава кожа и коса огромно значение имат начинът на живот, липсата на придружаващи вътрешни заболявания и полагането на системни грижи с подходящи продукти – кремове, маски, измивни средства и т.н. Хранителните добавки за коса и кожа са само малка част от веригата и с тях не бива да се прекалява или да им се възлагат прекалено големи надежди. Те само трябва да бъдат съчетавани успешно с останалата част от лечението и профилактиката на кожните заболявания.

доц. Жана Казанджиева

Доц. д-р Жана Казанджиева, Клиника по кожни и венерически заболявания, УМБАЛ „Александровска“

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -