Кръвната група определя риска от панкреатит

PRINT
панкреатит рак на панкреаса

Много хора не знаят коя кръвна група са, а това е важно. То е от значение не само ако ви се наложи някаква спешна интервенция. Оказва се, че кръвната група определя и риска от някои заболявания – в случая панкреатит. Хората с кръвна група В имат 2,5 пъти по-голям риск за хронично възпаление на задстомашната жлеза (панкреас) от тези с кръвна група 0, казват учени от Университета Грайфсвалд. В Германия например около 12% от хората са с тази кръвна група.

За своите проучвания те анализирали кръвните стойности на 4000 здрави участници, на други 1400 здрави кръводарители и на 1000 пациенти с възпаление на панкреаса. По принцип в кръвта на тези болни се откриват завишени стойности на липаза. След това учените изследвали кръвта на всички 5400 здрави хора за възможни наследствени фактори за повишаване на липазата и установили, че при хората със завишени стойности, които все още са нормални, имат по-често кръвна група В. Те имали промени в гена, отговорен за ензима фукосилтрансфераза 2.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Болката при панкреатит е като от пронизване с нож 
Храната при панкреатит – бедна на мазнини и въглехидрати 
Хормонална терапия при менопауза провокира панкреатит 
Натрупването на течност в коремната кухина има различни причини

Изследвана била и кръвта на пациентите с панкреатит. При тях се потвърдило, че имат генетичен дефект, който не позволява на този ензим да бъде изведен от клетките на жлезата. Отново се оказало, че преобладават хората с кръвна група В. Така учените изчислили, че при тях рискът за панкреатит бил 2,5 пъти по-висок от този при онези сс друга кръвна група. Рисковите гени (кръвна група В и невъзможност за отделяне на ензима фукосилтрансфераза 2) са в основата на физиологичния механизъм, при който възниква възпалението на задстомашната жлеза.

Специалистите препоръчват на хората с рисковата кръвна група да избягват поне онези рискове, които са под техен контрол, например пушенето и пиенето на алкохол. Например цигарите удвоявали риска от заболяването два пъти, при алкохола зависи от консумираното количество. Най-големият наследствен рисков фактор за панкреатита остават мутациите в гена трипсиноген. Осем от 10 носители на тази мутация се разболяват. При хората с кръвна група В панкреатит развива един на 400 души. При общата популация рискът е 1 на 10 000.

[Общо: 1    Средно: 2/5]
Кръвната група определя риска от панкреатит беше последно модифицирана от: март 19th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *