петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКръвната група определя риска от панкреатит

Кръвната група определя риска от панкреатит

Много хора не знаят коя кръвна група са, а това е важно. То е от значение не само ако ви се наложи някаква спешна интервенция. Оказва се, че кръвната група определя и риска от някои заболявания – в случая панкреатит. Хората с кръвна група В имат 2,5 пъти по-голям риск за хронично възпаление на задстомашната жлеза (панкреас) от тези с кръвна група 0, казват учени от Университета Грайфсвалд. В Германия например около 12% от хората са с тази кръвна група.

За своите проучвания те анализирали кръвните стойности на 4000 здрави участници, на други 1400 здрави кръводарители и на 1000 пациенти с възпаление на панкреаса. По принцип в кръвта на тези болни се откриват завишени стойности на липаза. След това учените изследвали кръвта на всички 5400 здрави хора за възможни наследствени фактори за повишаване на липазата и установили, че при хората със завишени стойности, които все още са нормални, имат по-често кръвна група В. Те имали промени в гена, отговорен за ензима фукосилтрансфераза 2.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Болката при панкреатит е като от пронизване с нож 
Храната при панкреатит – бедна на мазнини и въглехидрати 
Хормонална терапия при менопауза провокира панкреатит 
Натрупването на течност в коремната кухина има различни причини

Изследвана била и кръвта на пациентите с панкреатит. При тях се потвърдило, че имат генетичен дефект, който не позволява на този ензим да бъде изведен от клетките на жлезата. Отново се оказало, че преобладават хората с кръвна група В. Така учените изчислили, че при тях рискът за панкреатит бил 2,5 пъти по-висок от този при онези сс друга кръвна група. Рисковите гени (кръвна група В и невъзможност за отделяне на ензима фукосилтрансфераза 2) са в основата на физиологичния механизъм, при който възниква възпалението на задстомашната жлеза.

Специалистите препоръчват на хората с рисковата кръвна група да избягват поне онези рискове, които са под техен контрол, например пушенето и пиенето на алкохол. Например цигарите удвоявали риска от заболяването два пъти, при алкохола зависи от консумираното количество. Най-големият наследствен рисков фактор за панкреатита остават мутациите в гена трипсиноген. Осем от 10 носители на тази мутация се разболяват. При хората с кръвна група В панкреатит развива един на 400 души. При общата популация рискът е 1 на 10 000.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -