Болката при панкреатит е като от пронизване с нож

PRINT
панкреатит рак на панкреаса

Броят на пациентите с хроничен панкреатит непрекъснато се увеличава. По думите на специалисти операциите на задстомашната жлеза почти са се изравнили с тези на апандисити. Главната причина за това е небрежното отношение към храненето. Състоянието на панкреаса е в пряка връзка с качеството на продуктите и начина, по който ядем.

Храната на средностатистическия европеец е пълна с консерванти, подсладители, усилватели на вкуса и оцветители. Към тях може да прибавим бързите закуски, газираните напитки, мазната храна и алкохолът. Затова не е чудно, че задстомашната жлеза боледува все по-често. Алкохолът, мазнините, тютюнопушенето водят до промяна на състава на панкреатичния сок, а това предразполага към възпаление на жлезата. Има и други причини като наследственост, травми на корема, паразитни заболявания, но техният дял е доста по-малък. Възпаленията и камъните в жлъчния мехур обаче въздействат върху състоянието на панкреаса и те са в пряка зависимост от начина на хранене. По правилото едно зло не идва само, диетичните грешки, неправилното хранене, мазнините, модерното хранене могат да ни създадат главоболия с жлъчката, черния дроб, панкреаса.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Храната при панкреатит – бедна на мазнини и въглехидрати
На какво се дължи необяснима болка под лявото подребрие?
Опасно ли е разширяването на панкреасния канал?
Остра болка горе в корема издава панкреатита

Кои са типичните сипмтоми на панкреатита?

Ако настъпи остро възпаление, най-често след празнична трапеза с обилна консумация на алкохол и мазни мезета появата на остра болка, описвана като кинжална (като от пронизване с нож) в медицинските учебници, ще ни отведе неминуемо при лекар. В голяма част от случаите обаче при хроничните възпаления няма изявени симптоми. Може да се яви тъпа болка под лъжичката, тежест, дискомфорт след хранене, подуване на корема, куркане на червата. В тоалетната, ако наблюдаваме изхожданията, ще направят впечатление неоформени изпражнения, несмляни частици храна. Това е така, защото болният панкреас не функционира правилно, не отделя достатъчно ензими за смилане на храната и ферментацията и гниенето в червата ще причинят тези явления.

Често хората вярват, че ако потърпят, ще им мине. Тази нагласа е напълно погрешна. Недиагностицираният навреме панкреатит води до усложнения, често доста сериозни, като блокиране на отделянето на жлъчка, инфекции с еволюция до перитонит и не на последно място – до рак на панкреаса – едно от най-агресивните и трудно поддаващо се заболяване от групата на онкозаболяванията.

Ако дискомфортът, болката в корема не отзвучават за 1-2 денонощия, наложително е да се потърси лекарска помощ. Ако към тях се появят гадене или повръщане, повишена температура, започне диария или се измени цветът на изпражненията, посещението на лекар трябва да бъде незабавно. Промени в лабораторните показатели като серумна амилаза, ехографията на коремните органи, фиброскопското изследване и други ще определят правилната диагноза.

Панкреатит – наставката „ит“ означава възпаление. Панкреасът, познат още като задстомашна жлеза, е орган с форма на пирамида, разположен зад стомаха. Той има ендокринна функция, тоест произведените от него хормони се излъчват в кръвта. Такъв е инсулинът, отговорен за усвояването на въглехидратите. Но панкреасът има и екзокринна функция, тоест излъчва ензими в началния отдел на тънките черва, които осъществяват смилането на храната. При боледуване на панкреаса ще боледува и усвояването на храните, ще се наруши и усвояването на въглехидратите.

Как да се пазим?

  • Да се ограничават животинските мазнини и алкохолът
  • Забравете фритюрниците, модерните вериги за бързо хранене
  • Избягвайте храни с опасни хранителни добавки
  • Яжте половин килограм пресни плодове и зеленчуци и пийте прясно изцедени сокове всеки ден. Пресните плодове и зеленчуци съдържат ензими, които са съюзници на панкреаса и помагат за правилното смилане и усвояване на храните.
[Общо: 15    Средно: 3/5]
Болката при панкреатит е като от пронизване с нож беше последно модифицирана от: юли 10th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *