петък, 23 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПричините за панкреатит - алкохол и камъни в жлъчката

Причините за панкреатит – алкохол и камъни в жлъчката

Внезапни остри болки в горната част на корема може да е сигнал за акутен панкреатит – възпаление на задстомашната жлеза (панкреаса). Болката може да е толкова силна, че да се усеща като пробождане с нож.

Панкреасът – задстомашна жлеза, се намира в горната част на корема. Отдава храносмилателни сокове в тънките черва и произвежда хормони (инсулин), които регулират кръвната захар.

Внезапното възпаление на панкреаса (акутен панкреатит) обикновено се провокира от алкохол или жлъчни камъни. Панкреатитът възниква, когато храносмилателните ензими се активират, докато все още са в панкреаса, дразнят клетките му и причиняват възпаление.

При повтарящи се пристъпи на остър панкреатит може да възникне увреждане на панкреаса и да се стигне до хроничен панкреатит. В панкреаса може да се образува фиброзна тъкан, което води до загуба на функция. Лошо функциониращият панкреас може да причини проблеми с храносмилането и диабет.

Симптоми на панкреатит:

Кои са причините за острия (акутен) панкреатит?

Алкохол

Алкохолът е една от основните причини за възникване на острия панкреатит. При това количеството не е от решаващо значение. При някои хора възпалението може да се получи дори от малки количества.

Заболявания на жлъчните пътища

Камъните в жлъчката също са честа причина. Те могат да запушат както нейния канал, така и този на панкреаса. И двата се отварят в тънкото черво. Такова запушване задръства жлъчката. Възпалява обаче и задстомашната жлеза, тъй като храносмилателните сокове не могат да се оттичат.

Има и други възможни причинители, макар и по-рядко срещани:

 • Определени медикаменти – диуретици, АСЕ-блокери, понижаващи мазнините в кръвта, някои антибиотици, цитостатици или болкоуспокояващи;
 • Смущения в обмяната на веществата (повишени триглицериди);
 • Хиперфункция на паращитовидната жлеза;
 • Вирусна инфекция (морбили), бактерии (салмонели и др.) или инфекция с паразити;
 • Механични прегради на изхода на жлезата като тумори;
 • Геентични фактори – например наследствен панкреатит, муковисцидоза и др.;
 • Затлъстяване;
 • Травма;
 • Пушенето също повишава риска от панкреатит;
 • При част от пациентите първопричината за заболяването остава неизяснена – нарича се идиопатичен панкреатит.
панкреатит болка в корема

Как се поставя диагнозата

Силните болки обикновено веднага водят пациентите при лекаря. Той ги разпитва за точните оплаквания, предишни заболявания и т.н. Тогава се прави физическо обследване на пациента.

Кръвни изследвания

Изследване на кръвта може да покаже повишени ензимни стойности. Особено важно е нивото на липазата. Често повишени са нивата на белите кръвни телца и други възпалителни маркери.  

Ако стойностите на SGOT, Gamma-GT, алкалните фосфати и билирубин са нагоре, значи проблемът е свързан и с жлъчката. Трябва да се провери дали първопричината не е жлъчен камък, който запушва каналите.

Силни отклонения в С-реактивен протеин, кръвна захар, хематокрит и калций са признак за очаквано тежко протичане на панкреатита.

Отклоненията в лабораторните стойности трябва да се тълкуват в контекста на цялостната клинична картина при пациента.

Образни изследвания показват дали има камъни в жлъчката

Ултразвуковото изследване дава представа за структурата на задстомашната жлеза. Понякога то открива и камъни в жлъчката, които провокират възпалението.  

Ендоскопското изследване дава още по-точен поглед върху състоянието на панкреаса. Възможно е още да се назначи образно изследване с компютърен томограф или ядрено-магнитен резонанс.

Лечение на остър панкреатит

По правило острият панкреатит се лекува в болница. Тежките случаи дори попадат в интензивното.

Освен болкоуспокояващи пациентът получава и венозно вливане на течности. Около 80% от болните се възстановяват в рамките на една-две седмици.

Около 15-20 процента от случаите протичат много тежко. Част от тъканите на панкреаса умират. Лечението е трудно и дълго. Рискът от сериозно усложнения нараства. Дали ще протече тежко или леко, не може да се каже в самото начало.

Лечението на остър или хроничен панкреатит може да включва:

 • болничен престой за лечение на дехидратация с интравенозни (IV) течности или течности през устата;
 • лекарства за болка и антибиотици през устата или венозно ако имате инфекция на панкреаса;
 • диета с ниско съдържание на мазнини или хранене чрез сонда за хранене или интравенозно, ако не можете да ядете;

Лечението може да се осъществи от гастроентеролог или хирург според вида на панкреатита, който имате.

Хранене – диета при панкреатит

В началото се препоръчва въздържане от храна. В леките случаи може да се яде след ден-два. Условието е симптомите като болка, гадене, повръщане да са отслабнали. Храната трябва са е лесносмилаема и бедна на мазнини.  

Ако панкреатитът продължава по-дълго или протича тежко, се прилага изкуствено хранене чрез сонда. През носа тя доставя нужните на организма хранителни вещества в стомаха или тънките черва.

Възможни усложнения от панкреатит

При тежко протичащ панкреатит пациентът може да стигне и до сепсис – отравяне на кръвта. Това е тежко състояние, при което може да откажат сърцето, белия дроб и бъбреците.

На по-късен етап при панкреатит може да се образуват малки кухи пространства около панкреаса (псевдокисти). В тях може да се събере храносмилателен сок, който не може да се оттече. Препоръчително е изпразването на такива псевдокисти при определени предпоставки.

След прекаран панкреатит, излекуван успешно, има някои препоръки към пациентите. Те трябва да се стремят към здравословен начин на живот. Той включва много движение и разнообразно здравословно хранене. Порциите трябва да са малки, но по-често.

болница

Недохранване, инфекции и бъбречна недостатъчност като възможни последици

 • Бъбречна недостатъчност. Острият панкреатит може да причини бъбречна недостатъчност, която може да се лекува с диализа, ако бъбречната недостатъчност е тежка и продължителна.
 • Проблеми с дишането. Острият панкреатит може да причини химически промени в тялото, които засягат функцията на белите дробове, което води до спад на нивото на кислород в кръвта до опасно ниски нива.
 • Инфекция. Острият панкреатит може да направи панкреаса уязвим към бактерии и инфекции. Инфекциите на панкреаса са сериозни и изискват интензивно лечение, като например операция за отстраняване на заразената тъкан.
 • Псевдокиста. Острият панкреатит може да доведе до събиране на течност в подобни на кисти джобове в панкреаса. Голяма псевдокиста, която се разкъсва, може да причини усложнения като вътрешно кървене и инфекция.
 • Недохранване. Както острият, така и хроничният панкреатит могат да накарат панкреаса да произвежда по-малко от ензимите, които са необходими за разграждането и обработката на хранителните вещества от храната, която ядете. Това може да доведе до недохранване, диария и загуба на тегло, въпреки че приемате едни и същи храни или същото количество храна.
 • Диабет. Увреждането на произвеждащите инсулин клетки в панкреаса може да превърне хроничния панкреатит в диабет.
 • Рак на панкреаса. Дългогодишното възпаление на панкреаса, причинено от хроничен панкреатит, е рисков фактор за развитие на рак на панкреаса.

Кога може да се пие отново алкохол?

Ако възпалението е предизвикано от алкохол, пациентът трябва да се откаже от консумацията му или да пие само по изключение. Повечето лекари препоръчват въздържание 6 до 12 месеца след прекаран панкреатит, каквато и да е първопричината за него.

Консултант на статията е проф. Маркус Бюхлер, началник на Отселението по обща, висцерална и трансплантационна хирургия към Университета в Хайделберг.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -