събота, 8 октомври, 2022
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПричините за панкреатит - алкохол и камъни в жлъчката

Причините за панкреатит – алкохол и камъни в жлъчката

Внезапни остри болки в горната част на корема може да е сигнал за акутен панкреатит – възпаление на задстомашната жлеза (панкреаса).

Панкреасът се намира в горната част на корема. Отдава храносмилателни сокове в тънките черва и произвежда хормони (инсулин), които регулират кръвната захар.

Внезапното възпаление на панкреаса (акутен панкреатит) обикновено се провокира от алкохол или жлъчни камъни.

 • Симптоми на заболяването:
 • Внезапни, остри болки в горната част на корема. Те се излъчват към гърба, понякога и към гърдите;
 • Гадене, повръщане, подуване на корема;
 • Температура, чувство за болест.

Кои са причините за острия (акутен) панкреатит?

Алкохол

Алкохолът е една от основните причини за възникване на острия панкреатит. При това количеството не е от решаващо значение. При някои хора възпалението може да се получи дори от малки количества.

Заболявания на жлъчните пътища

Камъните в жлъчката също са честа причина. Те могат да запушат както нейния канал, така и този на панкреаса. И двата се отварят в тънкото черво. Такова запушване задръства жлъчката. Възпалява обаче и задстомашната жлеза, тъй като храносмилателните сокове не могат да се оттичат.

По-рядко причинителите са:

 • Определени медикаменти – диуретици, АСЕ-блокери, понижаващи мазнините в кръвта, някои антибиотици, цитостатици или болкоуспокояващи.
 • Смущения в обмяната на веществата (повишени триглицериди)
 • Хиперфункция на паращитовидната жлеза
 • Вирусна инфекция (морбили), бактерии (салмонели и др.) или инфекция с паразити
 • Механични прегради на изхода на жлезата като тумори
 • Геентични фактори – например наследствен панкреатит, муковисцидоза и др.
 • Пушенето също повишава риска от панкреатит. При част от пациентите първопричината за заболяването остава неизяснена.

Как се поставя диагнозата

Силните болки обикновено веднага водят пациентите при лекаря. Той ги разпитва за точните оплаквания, предишни заболявания и т.н. Тогава се прави физическо обследване на пациента.

Кръвни изследвания

Изследване на кръвта може да покаже повишени ензимни стойности. Особено важно е нивото на липазата. Често повишени са нивата на белите кръвни телца и други възпалителни маркери.  

Ако стойностите на SGOT, Gamma-GT, алкалните фосфати и билирубин са нагоре, значи проблемът е свързан и с жлъчката. Трябва да се провери дали първопричината не е жлъчен камък, който запушва каналите.

Силни отклонения в С-реактивен протеин, кръвна захар, хематокрит и калций са признак за очаквано тежко протичане на панкреатита.

Отклоненията в лабораторните стойности трябва да се тълкуват в контекста на цялостната клинична картина при пациента.

Образни изследвания в помощ на диагнозата

Ултразвуковото изследване дава представа за структурата на задстомашната жлеза. Понякога то открива и камъни в жлъчката, които провокират възпалението.  

Ендоскопското изследване дава още по-точен поглед върху състоянието на панкреаса. Възможно е още да се назначи образно изследване с компютърен томограф или ядрено-магнитен резонанс.

Лечение на остър панкреатит

По правило острият панкреатит се лекува в болница. Тежките случаи дори попадат в интензивното. Освен болкоуспокояващи пациентът получава и венозно вливане на течности. Около 80% от болните се възстановяват в рамките на една-две седмици. Около 15-20 процента протичат много тежко. Част от тъканите на панкреаса умират. Лечението е трудно и дълго. Рискът от сериозно усложнения нараства. Дали ще протече тежко или леко, не може да се каже в самото начало.

Хранене при панкреатит

В началото се препоръчва въздържане от храна. В леките случаи може да се яде след ден-два. Условието е симптомите като болка, гадене, повръщане да са отслабнали. Храната трябва са е лесносмилаема и бедна на мазнини.  

Ако панкреатитът продължава по-дълго или протича тежко, се прилага изкуствено хранене чрез сонда. През носа тя доставя нужните на организма хранителни вещества в стомаха или тънките черва.

При тежко възпаление може да се получи събиране на течности в панкреаса. Бактериите се размножават, образува се гной. Това налага поставяне на катетър (малка тръбичка) с цел извеждане на гнойта. Ако има признаци на бактериална инфекция, се дава и антибиотик. Само в някои случаи се налага миниинвазивна операция за остраняване на мъртва тъкан от панкреаса.

При тежко протичащ панкреатит пациентът може да стигне и до сепсис – отравяне на кръвта. Това е тежко състояние, при което може да откажат сърцето, белия дроб и бъбреците.

На по-късен етап при панкреатит може да се образуват малки кухи пространства около панкреаса (псевдокисти). В тях може да се събере храносмилателен сок, който не може да се оттече. Препоръчително е изпразването на такива псевдокисти при определени предпоставки.

След прекаран панкреатит, излекуван успешно, има някои препоръки към пациентите. Те трябва да се стремят към здравословен начин на живот. Той включва много движение и разнообразно здравословно хранене. Порциите трябва да са малки, но по-често.

Кога може да се пие отново алкохол?

Ако възпалението е предизвикано от алкохол, пациентът трябва да се откаже от консумацията му или да пие само по изключение. Повечето лекари препоръчват въздържание 6 до 12 месеца след прекаран панкреатит, каквато и да е първопричината за него.

Консултант на статията е проф. Маркус Бюхлер, началник на Отселението по обща, висцерална и трансплантационна хирургия към Университета в Хайделберг.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -