Кои са причините за камъни в жлъчката

PRINT
камъни в жлъчката жлъчни камъни

Причините за камъните в жлъчката (холелитиаза) най-често са наднормено тегло и твърде малко движение, казва проф. Франк Ламерт от Университетската Клиника на Саарланд в Хомбург. Той участва в екип, който изучава какво води до това състояние. В около 25% от случаите за камъните в жлъчката са виновни гените. Това показало проучване на 40 000 двойки близнаци.

Как да се храним при камъни в жлъчката

Въпреки че съставът на 90% от камъните е холестерин, това вещество, което приемаме с храната, играе относително малка роля за възникването на проблема. Така проф. Ламерт коментира един широко разпространен мит. Много повече влияние оказва богата на калории и въглехидрати храна.

Ако смятате обаче, че с кратка драстична диета ще намалите риска от жлъчните камъни, се лъжете сериозно. В нормалния случаи жлъчната киселина и лецитинът създават баланс между водноразтворимата жлъчна течност и не-водноразтворимия холестерин. При ускорено отслабване започва да доминира жлъчната течност. Тогава има голяма вероятност да се образуват холестеринови жлъчни камъни, най-често около една основа от билирубин – отпадъчен продукт на обмяната.

По-разумно е да се гони намаляване на теглото с диета, която е леко обогатена с мазнини, съветва проф. Ламерт, който е гастроентеролог. Тогава жлъчният мехур се свива добре и изхвърля песъчинките и малките камъни през жлъчния канал към дванадесетопръстника. Така организмът сам може да ги елиминира, преди да са нараснали прекалено.

Как влияят алкохолът и кафето?

Специалистите коментират и друг един мит – връзката между поемането на течности и образуването на камъни. За разлика от камъните в бъбреците, тези в жлъчката не зависят от обема на приеманите течности. Алкохолът също не оказва кой знае какво влияние точно в този случай.

Що се отнася до кафето, тук мненията се разделят. Много хора изобщо не знаят, че имат камъни в жлъчката. Само при един от 4-ма се появяват някакви симптоми. Наличието на камъни само по себе си не е основание да се отстрани жлъчката.

Кога се оперират жлъчните камъни?

По-малките камъни може да стигнат до жлъчния канал, да заседнат там и да предизвикат инфекция. Тогава се налага да бъдат отстранени ендоскопски. Ако камъните блокират канала, предизвикват колики и силни болки в горната част на корема. Болката може да се излъчва чак до дясното рамо. В такива ситуации трябва незабавно да се потърси лекар.

Допреди 15 г. лекарите често опитваха да разтворят камъните с медикаменти или да ги разбият с вълни, казва д-р Константинос Зарас, шеф на Клиника за обща, висцерална и миниинвазивна хирургия към болницата „Мариен Хоспитал“ в Дюселдорф. И двата метода не са доказали ефективността си. Лекарствата имат твърде много странични действия. С високоенергийните вълни камъните се отстранявали, но в почти 100% отново се образували нови.

Старият подход за отворени коремни операции за отстраняване на жлъчния мехур сега се прилага само в определени случаи, когато са налице утежняващи обстоятелства. Стандартът в Западна Европа сега е за лапароскопски подходи за операцията. Разрезите са минимални, обикновено се прави в пъпа. При пълна упойка коремът на пациента първо се раздува с въглероден диоксид, след това се въвежда камера с ксенонова светлина. Това позволява да се прецени къде да се направят следващите два прореза за хирургичните инструменти (токари) – около 5 мм. Обикновено се работи с три токара. Накрая през прореза на пъпа се изваждат камъните и самият жлъчен мехур.

Съвети за хранене след отстраняване на жлъчката:

  • Не спазвайте определена диета
  • Разпределяйте храната си на 4-5 порции през целия ден
  • Приготвяйте си лесно смилаеми ястия
  • Избягвайте мазни, пържени или печени на грил храни
  • Избирайте продукти, богати на витамини и фибри
  • Съобразявайте се с индивидуалната си непоносимост към храни (ако имате такива).
[Общо: 30    Средно: 3.1/5]
Кои са причините за камъни в жлъчката беше последно модифицирана от: юли 19th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *