С-реактивен протеин е маркер на възпаления и инфекции

PRINT
имунна система

С-реактивният протеин (CRP) е част от отбранителните сили на организма. Нивата му в кръвта се покачват при инфекции, възпаления и увреждане на тъкани при някои тумори например. С-реактивният протеин се образува в черния дроб.

Повишаването му в кръвния серум може да има различни причини

Сред тях са инфекции и възпалителни заболявания като ревматоиден артрит. Не се съотнася само до едно заболяване. Стойностите му не позволяват да се прецени тежесттта на дадено заболяване. Необходими са допълнителни диагностични мерки. Може обаче да се използва за контрол на терапията и протичането на болестта. Ако например при ревматизъм стойностите се понижат след предписване на лекарства, значи терапията действа.

Стойностите може да се повишат при:

  • бактериални и вирусни инфекции
  • ревматични заболявания
  • разпадане на тъкани, например при тумори
  • инфаркт
  • венозна тромбоза
  • засягане на тъкани при травма или операция
  • Кои стойности са нормални

Като нормални се смятат стойности до 5 mg/l в кръвния серум. Стойности до 50 mg/l се наблюдават при лека до средна тежест на заболяването. При стойности над 100 mg/l става дума за тежко заболяване.

Възможно е референтните стойности да се различават от лаборатория до лаборатория. Отделно има и колебания в стойностите според часа на деня или сезона. Затова тълкуването трябва да се прави само от лекар. Освен това отделни стойности сами по себе си не са показателни за заболяване. Неободимо е да се проследят стойностите на С-реактивния протеин във времето и да се сравнят.

[Общо: 42    Средно: 2.3/5]
С-реактивен протеин е маркер на възпаления и инфекции беше последно модифицирана от: март 20th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *