сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноД-р Стаменов: Кражбата на яйцеклетки у нас е невъзможна

Д-р Стаменов: Кражбата на яйцеклетки у нас е невъзможна

Кражбата на яйцеклетки е невъзможна. Всяка яйцеклетка има 16-цифрен код, който е уникален за ЕС. Чрез него Изпълнителна агенция по трансплантациясе проследява нейното движение, унищожаване на всяка яйцеклетка. Също така, при изваждане на яйцеклетките от жена, броят им се съобщава, подписва се информирано съгласие и жената следи техния брой и развитието им.

Това обясни на пресконференция д-р Георги Стаменов от болница „Надежда“ във връзка с обвиненията на пациентски организации  за нарушения в процедурите за ин витро.

Подобни твърдения вредят на пациентите, защото се руши доверието, каза още специалистът. По думите му не само че не се правят ненужни процедури, но и в момента не се обхващат всички нуждаещи се. Сега парите стигат едва за 1/3 от двойките с репродуктивни проблеми. Целта е в бъдеще да се обхванат поне 2/3.

Ново: ще се плаща ин витро и при понижен яйчников резерв

По предложение на специалистите се очакват някои нововъведения. Двойките, които имат 3 неуспешни опита за ин витро, да имат право и на четвърти. Очаква се Центърът за асистирана репродукция да финансира и стимулацията на хора с понижен яйчников резерв. Ще се обръща специално внимание на хората във фертилна възраст, които страдат от онкологични заболявания. Те ще имат шанс за поколение след излекуването чрез замразяването на материал. Той ще се използва в случай на увреждане на детеродните органи.

Пациенти с установен хромозомен проблем също ще могат да се възползват от Фонда за направата на генетичен анализ. Сред предложенията за промени е изискването центрове, които имат по-малко от 20 пункции годишно да губят финансирането, а тези с над 250 пункции да подлежат на проверки.

Очаква се, че до есента промените в правилника на ЦАР ще бъдат утвърдени. Работна група към МЗ се занимава освен това и с промените в медицинския стандарт.

Д-р Георгиева: Няма открити нарушения от Сметната палата

Директорът на Центъра за асистирана репродукция д-р Мария Георгиева сподели, че Центърът работи за една национална кауза и в името на всяка двойка с репродуктивни проблеми. Тя подчерта, че в излезлия Доклад на Сметната палата не са констатирани злоупотреби, а са отправени препоръки, които да подобрят работата на Центъра.

Пациенти обвиниха ин витро центровете в ненужни манипулации

Преди дни от пациентски организации излязоха с твърдение, че в някои ин витро центрове убеждават жените, че те не могат да забременеят по естествен начин и ги подтикват към ненужни медицински манипулации. Не се обръщало на основните им заболявания – диабет, кисти по яйчниците, болести на хипофизата и щитовидната жлеза, инсулинова резистентност. Постави се под въпрос и отчитаната успеваемост на ин витро центровете.

Д-р Любомир Бойчев и д-р Александър Калчев подчертаха усилията, които влагат лекарите всеки ден в грижата за своите пациенти с репродуктивни проблеми и споделиха, че неуспехите винаги се отразяват и на тях. Те се обединиха в това, че също искат да се знае кой и къде извършва нарушения, за да може да се наложат санкции и да не се очерня името на гилдията и да се настройват негативно двойките, които и без това са подложени на стрес заради проблемите си.

От пациентските организации Сдружение „Зачатие“ и Фондациите „Искам бебе“ и „Майки за донорството“ изразиха своята подкрепа към дейността на ЦАР. Според тях препоръките в доклада на Сметната палата са добри. Целта им е да се оптимизира още повече работата. Те остро разкритикуваха опитите за внушения за злоупотреби, както и отправените нападки към тяхната работа. Призоваха за обединяване на усилията, за да се постигат още по-добри резултати.

Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -