Половината жени с кисти по яйчниците се разболяват от диабет

PRINT

Почти половината от жените с поликистозни яйчници развиват предиабет или диабет тип 2 преди да навършат 40 г., но причинно-следствената връзка между двете състояние беше неясна. Ново проучване в American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism съобщава, че причината за повишения риск от диабет при жени с поликистозни яйчници е възпалението.

По-доброто разбиране на начините, по които хормоналния дисбаланс в млади години води до захарна болест, ще помогне за по-адекватна намеса за предотвратяване на диабета. Храненето води до покачване на нивата на кръвната захар, които се абсорбират от клетките с помощта на инсулина. Инсулинът се произвежда от бета клетките на панкреаса и се освобождава в две фази: първа – веднага след хранене се освобождава складираният в клетките инсулин; и втора – по-късно след храненето, когато се освобождава новосинтезиран инсулин. Намалената способност на организма да отделя инсулин води до по-високи нива на кръвната захар, тъй като няма кой да вкара глюкозата в клетките.

При пациенти с поликистозни яйчници повишената кръвна захар след хранене стимулира имунните клетки да активират възпалителния отговор. Това не се случва при жените, които нямат този проблем с яйчниците.

Този възпалителен процес пречи на инсулина да си върши работата, води до инсулинова резистентност и поява на диабет тип 2. Според някои проучвания това възпаление може също да накърни самото синтезиране на инсулина. Те сочат, че при пациенти с кисти по яйчниците бета клетките на панкреаса работят лошо.

Учените измерили стимулираното от приема на захари отделяне на инсулин и на възпалителните протеини при жени с кисти по яйчниците, но с нормална кръвна захар. Според изследователите, затлъстелите жени с кисти по яйчниците имали по-голямо увреждане на β-клетките в първа и втора фаза на секреция на инсулина в сравнение с жените без проблеми с яйчниците. Освен това слабите и пациентките със затлъстяване и кисти показали по-голямо активиране на възпалителните реакции в организма в сравнение със слабите жени без кисти. Според учените най-важното е, че колкото повече се активирало възпалението, толкова по-голямо нарушение във функцията на бета-клетките се отчитало. „Резултатите подчертават необходимостта от по-нататъшно проучване, за да се определи механизмът, чрез който възпалението си взаимодейства с панкреатичните бета-клетки и така увеличава риска от диабет при кисти по яйчниците „, пишат учените.

Източник: News Medical

[Общо: 6    Средно: 5/5]
Половината жени с кисти по яйчниците се разболяват от диабет беше последно модифицирана от: август 17th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *