петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниИзлишъкът на витамин В12 може да е причина за акне

Излишъкът на витамин В12 може да е причина за акне

Недостигът на витамин В12 води до сериозни здравословни проблеми – например до нарушения във функциите на храносмилателната система и зрителния анализатор. Въпреки това обратното положение – твърде високите нива на витамина, може да причини акне, пише научният сайт LiveScience.
При хората този витамин играе важна роля за метаболизма, образуването на червени кръвни телца и за централната нервна система. Поради това той се слага в състава на много от мултивитаминните препарати. Дали обаче хората, които страдат от акне, не трябва да се ограничават от тях?

Отговор на този въпрос потърсиха учени от Университета на Калифорния. В новото проучване участвали 10 доброволци. Те не страдали от кожни заболявания. Започнали са приемат препарати с B12. Учените установили, че високите нива на витамина влияят върху активността на гените на бактерията Propionibacterium acnes, която е една от най-често срещаните „обитатели“ на човешката кожа. Въпреки това далеч не всички, при които тя се открива, страдат от акне. Учените искали да разберат от какво се активират гените на бактерията, причиняваща акнето.

Засега учените не препоръчват на хората с акне да се ограничават за витамин B12. За да се разбере повече за механизма, са необходими по-нататъшни проучвания. Може развитието на акне да не се дължи само на излишъка от витамин В12, но също така и на увеличената активност на гените Propionibacterium acnes. Тези бактерии се намират на повърхността на кожата на много хора. Далеч не всички обаче страдат от акне.

Източник: LiveScience

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -