Препоръчват оценка на яйчниковия резерв след 35 г.

PRINT

Все повече жени предпочитат да родят на по-късен етап от живота си, обикновено след 30 г. При някои от тях обаче, цикъклът спира много по-рано, отколкото са предполагали и те вече не могат да имат деца. Затова се прави т.нар. оценка на яйчниковия резерв. Тя се извършва чрез група от тестове, в които се включват специфични ултразвукови, хормонални и генетични изследвания. Чрез тях могат да се направи прогноза на репродуктивния потенциал при жената за 10 г. напред. Най-честите причини за ранно изчерпан яйчников резерв са наследствено предразположение, оперативно лечение или заболявания като ендометриоза. Добре е всяка жена в репродуктивна възраст, особено след 35 г., да си направи такива изследвания.

Броят на жените с ранно изчерпан яйчников резерв се увеличава правопропорционално на увеличаването на възрастта за зачеване. При ранната прогноза и диагностика могат да се вземат мерки и да се предотвратят много случаи на безплодие при жената.

Д-р Явор Владимиров, който ръководи новата клиника за лечение на безплодие „София“, пръв въвежда у нас методите за оценка и прогноза на яйчниковия резерв, както и алгоритъма за диагностика. За съжаление в България все още са малко специалистите, които правят подобна оценка.

Тенденцията е към всеки ембрион да се прилага индивидуален подход и специална грижа, така че да расте и да се развива в максимално добри условия. Специалното отношение започва още с проектирането на съответната инвитро болница или клиника, която трябва да е далеч от центъра на големия град и поне на 300 м. от бензиностанции. По-чистият въздух значително спомага за здравословното развитие на ембрионите. Използват се и три-газови инкубатори, които максимално доближават условията за култивиране на ембрионите до тези в тялото на майката. Това дава възможност за максимална продължителност на отглеждането им, както и оптимална селекция.

Световна новост при индивидуалния подход към ембрионите е и оптична система в инкубаторите, която наблюдава постоянно всеки ембрион. Тя се свърза с интернет чрез специален софтуер и позволява на родителите, както и на инвитро специалистите да наблюдават развитието на ембрионите от всяка точка на света, стига да е свързана с глобалната мрежа.

[Общо: 3    Средно: 3/5]
Препоръчват оценка на яйчниковия резерв след 35 г. беше последно модифицирана от: декември 27th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *