понеделник, 15 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаЛекари: Касата да плаща и за допълнителните заболявания

Лекари: Касата да плаща и за допълнителните заболявания

Здравната каса да покрива и лечението на допълнителните заболявания. Това предлагат от Българския лекарски съюз (БЛС). Според председателя д-р Цветан Райчинов така ще се улесни преходният период на преминаването към диагностично-свързаните групи. Сега болниците масово надписват диагнози, за да вържат допълнителни доходи. За надлъгването са наясно както в касата, така и в здравното министерство. За него има и обективна причина – някои заболявания не са описани в клиничните пътеки, които сега са не само насока за диагностика и лечение, но и инструмент за плащане.

От 2012 г. дейностите по придружаващите заболявания биха могли да се заплащат отделно от основната клинична пътека, за която е постъпил, смята д-р Райчинов. Ако е болен от пневмония, но са засегнати и бъбреците, да се лекуват и двете диагнози. Така щяло да се гарантира пълноценно лечение, от което ще спечелят хората, но и ще се предотвратят многократните хоспитализации на един и същи болен – веднъж по една пътека, друг път – по друга. От БЛС искат касата да плаща на болниците и консултации с външни специалисти, а също – назначените от тях изследвания и медикаменти. Цените да са като в доболничната помощ.

Бъджетът на касата нямало да се натовари допълнително. Имало резерви, тъй като хоспитализациите за 2011 г. са намалели. По данни от НЗОК спестените само от това перо средства са около 20 млн. лв. От БЛС искат в цените на клиничните пътеки най-сетне да се включи и цената на лекарския труд.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -