понеделник, 24 юни, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияПрепоръчват оценка на яйчниковия резерв след 35 г.

Препоръчват оценка на яйчниковия резерв след 35 г.

Все повече жени предпочитат да родят на по-късен етап от живота си, обикновено след 30 г. При някои от тях обаче, цикъклът спира много по-рано, отколкото са предполагали и те вече не могат да имат деца. Затова се прави т.нар. оценка на яйчниковия резерв. Тя се извършва чрез група от тестове, в които се включват специфични ултразвукови, хормонални и генетични изследвания. Чрез тях могат да се направи прогноза на репродуктивния потенциал при жената за 10 г. напред. Най-честите причини за ранно изчерпан яйчников резерв са наследствено предразположение, оперативно лечение или заболявания като ендометриоза. Добре е всяка жена в репродуктивна възраст, особено след 35 г., да си направи такива изследвания.

Броят на жените с ранно изчерпан яйчников резерв се увеличава правопропорционално на увеличаването на възрастта за зачеване. При ранната прогноза и диагностика могат да се вземат мерки и да се предотвратят много случаи на безплодие при жената.

Д-р Явор Владимиров, който ръководи новата клиника за лечение на безплодие „София“, пръв въвежда у нас методите за оценка и прогноза на яйчниковия резерв, както и алгоритъма за диагностика. За съжаление в България все още са малко специалистите, които правят подобна оценка.

Тенденцията е към всеки ембрион да се прилага индивидуален подход и специална грижа, така че да расте и да се развива в максимално добри условия. Специалното отношение започва още с проектирането на съответната инвитро болница или клиника, която трябва да е далеч от центъра на големия град и поне на 300 м. от бензиностанции. По-чистият въздух значително спомага за здравословното развитие на ембрионите. Използват се и три-газови инкубатори, които максимално доближават условията за култивиране на ембрионите до тези в тялото на майката. Това дава възможност за максимална продължителност на отглеждането им, както и оптимална селекция.

Световна новост при индивидуалния подход към ембрионите е и оптична система в инкубаторите, която наблюдава постоянно всеки ембрион. Тя се свърза с интернет чрез специален софтуер и позволява на родителите, както и на инвитро специалистите да наблюдават развитието на ембрионите от всяка точка на света, стига да е свързана с глобалната мрежа.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -