сряда, 28 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеСтава ли се гей от соята?

Става ли се гей от соята?

Белтъчините от соя имат много предимства, използват ги дори като заместител на майчиното мляко, стана ясно на конференция за протеините в „Шератон“, София. Може ли редовната им консумация да промени сексуалната ориентация, попита лекарка, която се включи в дискусията. Известно е, че соята съдържа изофлавони и фитоестрогени, които се близки до женските хормони.

Соевите протеини се прилагат широко в САЩ, където има и много проучвания, каза Ив Гоманс от Solae, компания производител на соев белтък. Никакви промени не настъпват на хормонално ниво, поясни той. Поради алергии много бебета са захранвани със соево мляко. Соевият протеин се слага още в напитки за спортисти и енергийни снаксове. Не оказва по никакъв начин влияние върху жлезите и хормоналното развитие на организма, добави Ив Гоманс.

В България съществуват доста предразсъдъци по отоншение на соевите продукти, коментира проф. Йордан Караджов от университета по хранителни технологии в Пловдив. Преди време ни продаваха бонбони със соя като шоколадови, добави той. Това отблъснало хората от тези растителни протеини, чиито полезни свойства иначе никой не оспорва. Потребителите у нас не обичали да ги лъжат като им пробутват кренвирши или кебапчета от соя като месо. Затова започнали да гледат на този растителен продукт като на евтина и некачествена съставка на храната. В същото време на Запад употребата му е широко разпространена. За да имат успех сред потребителите соевите продукти трябва да се рекламират като такива и да се разясняват предимствата им, смята проф. Караджов.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -