Алкохолът позволява на бактерии да превземат черния дроб

PRINT
разтоварване на черния дроб

Алкохолът позволява на бактериите да достигнат черния дроб и да се инфилтрират (проникнат) в него. Най-вероятно алкохолното увреждане на дроба се дължи именно на това, а от него се преминава към цироза, съобщава телевизия NDTV. Експерти от Университета на Калифорния направили експеримент с мишки. Открили, че алкохолът намалява количеството на бактериите в червата на гризачите. Това увеличило риска от развитие на чернодробно заболяване при тях.

Дефицитът на гена REG3G допринесъл допълнително за развитието на алкохолно чернодробно заболяване. Учените създали с помощта на генно инженерство гризачи с намалена активност на гена REG3G. Давали им алкохол в продължение на 8 седмици. При тези мишки бактериите мигрирали от червата към черния дроб по-често, отколкото при нормалните гризачи, които получавали същото количество алкохол. Освен това при мишките с неактивен ген REG3G се развивало по-тежко алкохолно чернодробно заболяване в сравнение с нормалните животни.

За да се намали рискът от заболяване, учените се опитали да повишат активността на гена в чревните клетки. Това веднага дало ефект – размножаването на бактериите се забавяло. След това учените възстановили активността на гена в мишките. Това на практика защитило гризачите от алкохолно чернодробно заболяване. Експертите стигнали до извода, че при хората с алкохолна болест на черния дроб активността на гена REG3G е намалена, броят на бактериите в черния дроб е увеличен.

[Общо: 5    Средно: 4.4/5]
Алкохолът позволява на бактерии да превземат черния дроб беше последно модифицирана от: януари 3rd, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *