Лепи ви се всеки вирус? Проверете черния си дроб

PRINT
грип настинка кашлица

„Всеки знае, че е важно да се поддържа добър имунитет в сезона на настинките и грипа. Но е малко известно, че дясната ръка на имунитета е черният дроб. Този важен орган изпълнява над 500 метаболитни функции и център за изследвания и преработка на важни вещества“, казва Елена Вовк от Катедрата по фармакология и спешна медицинска помощ към Московския държавен медицински университет.

Черният дроб произвежда протеини за синтез на имуноглобулини , антитела, интерферон (важен за имунитета) и още много други важни градивни елементи. Той е мястото, където се извършва взаимодействието между имунните клетки – лимфоцити.

При смущения в работата на черния дроб пада устойчивостта на организма към инфекции. Например хората с хронични заболявания като захарен диабет тип 2, при което се губи способността на организма правилно да усвоява глюкозата и се развива неалкохолно затлъстяване на черния дроб, страдат по-често от възпаления, нуждаят се от по-дълго време, за да се възстановят от инфекции, настинки и наранявания.

Ранното увреждане на черния дроб е без симптоми

Освен това е трудно да се установи реалното състояние на самия черния дроб. Ранното увреждане настъпва почти без никакви симптоми. Когато здравословни проблеми се появят, заболяването често е в напреднал стадий и трудно за лечение. За да се предотврати това, е важно да се обърне внимание на всички, дори неспецифични симптоми. Това може да са липса на енергия, умора, сънливост, гадене, загуба на апетит, тежест в дясната страна и сърбеж по кожата, чести настинки.

Повечето хора не правят връзка между тези неприятни симптоми и черния дроб. Започват да вземат витамини и имуномодулатори , за да повишат имунитета. „За да се оцени правилно състоянието на организма, трябва да се направят изследвания на специфични ензими в кръвта, които дават сведения за чернодробната функция, да се провери дали няма вирусен хепатит и да се направи ултразвук. При нужда джипито насочва за преглед при гастроентеролог. Ранното установяване на заболявания на черния дроб помага да се предотвратят „свързани “ болести, а по този начин и да се укрепи имунната система.

Какво обича черният дроб?

На първо място – балансирана диета. Менюто трябва да включва достатъчно витамини, антиоксиданти и фосфолипиди. Те са основни градивни елементи на черния дроб. Важно е да се приемат полиненаситени мазнини, които осигуряват устойчивостта на тъканите към тъкан и участват в детоксикацията им.

В естествената си форма, тези мазнини се съдържат в нерафинираните растителни масла, ядките, всички семена, сусама, соята, водораслите и морската риба. Недостигът на микроелементи може да се компенсира чрез използване на природни продукти – хепатопротектори, които са на основата на фосфолипидите. Съвременните екологични условия в околната среда не дават шанс на нашето тяло да се самоизчисти докрай. Това е да се припомни“, обобщава доц. Елена Вовк.

СНИМКА: ТК

[Общо: 2    Средно: 3/5]
Лепи ви се всеки вирус? Проверете черния си дроб беше последно модифицирана от: август 17th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *