сряда, 28 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоИнтервюТест на венозна кръв сочи има ли рак на простатата

Тест на венозна кръв сочи има ли рак на простатата

Ракът на простатата се характеризира с неконтролиран (злокачествен) растеж на клетки в простатната жлеза.  Простатата е полова жлеза при мъжете, голяма колкото орех и разположена точно под пикочния мехур и пред ректума. В нея се произвежда и съхранява течност, която помага за производството на сперма.

Ракът на простатата е най-честият вид рак, срещан при мъжете и често започва без симптоми. Може да се развива бавно, така че много мъже да умират от други заболявания, преди ракът на простатата да причини значителни проблеми. Особено в напреднала възраст, когато половите хормони не са така активни, тези тумори не са агресивни и прогресират бавно. Има обаче и видове рак на простатата, които са по-агресивни. Те могат да направят метастази извън простатата и да застрашат живота на пациента. Степента на преживяемост при рак на простатата се подобрява значително с ранно откриване и персонализирано лечение.

В интервюто проф. Йорданка Узунова, единствената жена андролог у нас, коментира някои важни въпроси, свързани с този вид тумори.

рак на простатата
Ракът на простатата е сред най-честите онкологични заболявания.

Проф. Узунова, рядко се говори за специфичните мъжки здравословни проблеми. Защо е така според вас?

Първо да обясня: мъжкото здраве включва придобити заболявания или вродени състояния на половата система, също и генетично обусловени синдроми. Може да бъдат засегнати тестисите или половия член. Мъжете не обичат да говорят за проблемите си.

Налага се да предразполагаме пациента, за да предостави информация за минали полови инфекции, операции или травми. Те може да са увредили половата му система. Заушката например е възпаление на задушната жлеза, която може да се отрази на тестисите и мъжът да има проблеми с плодовитостта. Българският мъж е недоверчив и недостатъчно отговорен към собственото здраве.

Пикочните и половите органи при мъжа са свързани. Има ли връзка между заболяванията им?

За сексуалното здраве се заговори преди няколко години, когато беше направено мащабно проучване в света и се разбра, че 52% от хората с проблеми на пикочно-половата система имат еректилна дисфункция. Те нямат нормален полов контакт или пък не изпитват удовлетворение от него. Често причина са полово предаваните инфекции. Те засягат при мъжа няколко органа – уретера, простатната жлеза, семенните мехурчета и съдържанието на скротума. Дори само един от тези органи да е засегнат, може да се получи еректилна дисфункция или пък репродуктивните способности да се нарушат.

Пациентите навреме ли търсят лекарска помощ?

Мъжете не искат да говорят за проблемите си. Срамуват се да идат на лекар и предпочитат вместо това да прибягнат до самолечение. Приятел разказва за подобно заболяване и човекът решава да приложи същия метод на лечение. Но никога няма два идентични случая. Дозата и лечението са много индивидуални.

Вие сте единствената жена андролог у нас. Това помага ли?

За мъжете стряскащо да видят лекар жена в андрологичен кабинет. Неловкото начало се предодолява с моя помощ. Младо момче ми разказва за страданията си, но помоли да застане с лице към стената, защото се притеснявал да ме гледа. На други им е все едно дали адрологът е мъж или жена, защото силно страдат. От члена им изтича гноен секрет, а това е доста напреднала форма на полова инфекция. Такива пациенти трябва още в много по-ранен стадий да търсят помощ в дерматологичен, венерологичен или урологичен кабинет, а в краен случай – и в андрологичен.

Има обаче заболявания, които дълго време се развиват без симптоми…

Така е. Лабораторни тестове помагат тогава за точната диагноза. Може да се направи спермограма, посявка на спермата, за да се види има ли бактериален причинител. Обикновено мъжете отиват на такива изследвания само когато има съмнение за безплодие. Както обаче на жените се внушава да ходят веднъж в годината на гинеколог или мамолог, така и мъжете трябва да посещават андролога редовно. Още повече, че някои от тях са активни до дълбока старост. Възможно е да имат запазени репродуктивни способности чак до 90 г. Но може качеството на спермата да се влоши още на млади години след прекарано заболяване.

Доброкачествените тумори на простатата са доста разпространени. На какво се дължат?

Доброкачественото уголемяване на простатата (аденом) настъпва с годините при 50% от мъжете. Неприятното е, че влошава сексуалните възможности. Аденомът може да е една от причините за еректилната дисфункция. Появява се при мъже над 50 г., които имат хормонални смущения. Те често имат и сърдечни заболявания. Понякога мъжът отива на лекар заради еректилната дисфункция, а се оказва, че има прекаран инфаркт. Други заболявания на сърцето също могат да бъдат открити след оплаквания за неуспехи в леглото.

Кога да се ходи на преглед за простатата?

Ако с ерекцията веднъж не се получи, няма повод за паника, на всеки се случва. Но ако започне да се повтаря, това е първи сигнал да се потърси лекарска помощ. Друг подсказващ за необходимостта от преглед симптом е недостатъчното втвърдяване на члена. Бързото семеизпразване също е предвестник на еректилна дисфункция. Симптомите трябва да бъдат оценени от специалист, а не от приятел.

Джипитата също трябва да бъдат внимателни към пациентите си и да ги разпитват. Ако човек отиде с оплаквания от сърцето, може да се окаже, че проблемът е еректилна дисфункция. Двата проблема са свързани. И за двата може да получи помощ.

Лекува ли се аденомът на простатата?

Добрата новина е, че може да се лекува. Ако проблемите с ерекцията са свързани със съдово заболяване, може да се наложи и хирургия. Има хапчета или капки за пикочния канал. Възможностите за терапия са много, но трябва да се изясни проблема.

Мъжете трябва да знаят, че след 50 г. започват хормонални промени. Процесите са естествени и са свързани със стареенето. В повечето случаи се стига само до нарастване на простатата, но има и лош вариант. Развива се карцином. Ако мъжът веднъж годишно си прави профилактичен ппреглед, ще получи отговор започва ли увеличаване на жлезата. Лечението зависи от стадия, в който е установено увеличаването нажлезата. При много пациенти помагат само лекарства. При други въпреки медикаментите не се постига успех и се налага хирургично лечение.

Мъжете над 50 г. имат право на безплатен тест за простатно-специфичен антиген (PSA). Какъв е смисълът?

– Изследването на венозна кръв за PSA може да подскаже дали жлезата развива възпалителни процеси. PSA е белтък, отделян от нея, а концентрацията му в кръвта има граници. Нормата е от 0 до 4 нанограма. При стойност над 4 нг се мисли за въпалително състояние на простатата. Ако мъжът емлад, се търси полово предавана болест. Сочи ли изследването стойност над 10 нг, възниква съмнение за карцином. Налагат се допълнителни изследвания. Важно е да се знае, че другото най-често правено изследване на кръв с проба, взета от пръста, не дава информация за болестите на простатата.

Другият важен преглед е на ехограф, за да се види има ли остатъчна урина при аденом на простатата. Прави се и туширане през ректума, което подсказва има ли уголемяване на жлезата. При много мъже простатата запазва функциите си, но е добре човек да остане бдителен.

Кои симптоми са съмнителни за рак?

Карциномът на простатата по принцип се открива късно. Някои мъже не отиват на лекар дори когато започнат проблемите с уринирането. Колкото по-рано се открие туморът, толкова по-добри са изгледите за преживяемост. Понякога кръвната картина, направена от джипито, също може да подскаже, че има проблем. Намаленият хемоглобин е един от признаците. Ако вземе адекватни мерки, страшно няма. Лечението, което продължава до края на живота му, ще позволи да се чувства нормално. Ракът в ранен стадий обикновено се открива случайно, защото българинът не е свикнал да ходи на профилактични прегледи.

Достъпни ли са лекарствата за рак?

България реагира бързо и регистрира в позитивния списък всеки нов медикамент. Това дава шанс на пациентите да получат модерно и адекватно лечение. Изборът е между 15-20 медикамента. Някои влияят на способността на пикочния мехур да се свива, за да преодолеят пречката от увеличената жлеза. Има медикаменти, които се отразяват направо на самата жлеза.

Проф. Йорданка Узунова е андролог. Работи в Клиника по урология на ИСУЛ. Дълги години преди това работеше в Александровска болница.

Автор Ина Димитрова

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -