четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниВ "Токуда" оперират рак на простатата с робота "Да Винчи"

В „Токуда“ оперират рак на простатата с робота „Да Винчи“

Двама пациенти с рак на простатата бяха оперирани в  болница „Токуда“ с помощта на най-прецизната хирургия в урологията – робота „Да Винчи“. Това съобщиха от лечебното заведение. Иновативната хирургична интервенция бе извършена от екипа на д-р Калоян Давидов. За да подкрепи работата му с методични указания, от Турция пристигна проф. Али Кoрал, който има дълъг опит в роботизираната урология.

В ръководената от него програма за обучение по роботизирана хирургия в Университета на Аджибадем в Истанбул (Acibadem University) екипът на отделението по Урология миналата година получи своята сертификация за хирургия с „Да Винчи“. В „Токуда“ оперират с робота рак на простатата от януари 2017 г. Този вид лечение все още не се покрива от здравната каса, като пациентите доплащат за него. Сумата зависи от конкретния случай.

Вижте още: Повишените туморни маркери не са непременно рак на простатата

Роботизираната хирургия е по-сигурна

Предимството на този вид хирургия при рак на простатата е, че пациентите се възстановяват много по-бързо в сравнение с рутинната отворена хирургия. Подобни интервенции при рак на простатата, бъбрека и пикочния мехур вече се извършват редовно от екипа на д-р Давидов в „Токуда“. Отскоро в болницата има и екип, който ще извършва гинекологични операции с „Да Винчи“.

Предимствата на робот-асистираната хирургия са в прецизността на метода, сигурността, бързото възстановяване и минималните постоперативни усложнения,  посочват д-р Давидов и проф. Корал.

„Изключително сме горди и радостни, че можем да лекуваме нашите пациенти по най-прецизния, най-малко травмиращ и сигурен метод. Вече можем да гарантираме качество в лечението на рака на простатата, каквото има в най-напредналите урологични центрове в света. Имаме и предимството да получаваме методична подкрепа от едно от най-големите имена в роботизираната урология – проф. Али Кoрал”, заяви д-р Калоян Давидов, началник на Отделението по урология в „Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда“.

Проф. Кoрал е пионер в областта на урологията и робот-асистираната хирургия в Турция. Той извършва първите операции с Да Винчи през 2005 г., като от тогава насам има над 1000 роботизирани интервенции при рак на простатата. Проф. Кoрал пръв въвежда и лапароскопската хирургия при рак на бъбрека и простатата в южната ни съседка.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -