сряда, 4 октомври, 2023
- Реклама -
НачалоНовиниНова щадящо лечение при рак на простатата вече се финансира от НЗОК

Нова щадящо лечение при рак на простатата вече се финансира от НЗОК

Нискодозовата брахитерапия е иновативен и безопасен метод за лечение на рак на простатата. Въведена е преди 2 г. в България, но до момента пациентите сами плащаха за това лечение. Новината е, че 70% от цената на нискодозовата брахитерапия вече се поема от Министерство на здравеопазването. Това съобщават от ИСУЛ – единственото място, където тя засега се прилага.

„Говорим за голям успех в името на пациентите. Една битка, която водим още от първия ден от тяхно име“, сподели акад. проф. д-р Чавдар Славов, началник на Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Клиниката е първото и засега единствено място в България, където се прилага високотехнологичното лечение.

Нискодозовата брахитерапия е вътреорганно облъчване на простатата при пациенти с тумор в този орган

Как протича самата процедура? В простатната жлеза се вкарват малки зърна, наречени сийдове, на йод 125 изотоп, изчислени по определена формула. Те осъществяват вътретъканно облъчване на тумора на простатната жлеза в рамките на 6-8 седмици, при което се постига 96% излекуване. Без натоварваща химио и лъчетерапия. Методът е безопасна и много ефикасна алтернатива на оперативното лечение на рака на простатната жлеза при мъжете. Той позволява при тези пациенти да се съхрани простатната жлеза и съответно да се запази еректилната функция, както и да се избегне друго усложнение, което понякога се наблюдава при оперативното лечение (радикална простатектомия) – неволното изпускане на урина.

Досега пациентите плащаха сами лечението си, което за мнозина от тях беше непосилно – между 10 000 и 11 000 лв. След промяната, стойността на сийдовете (т.е. основната сума) се поема от МЗ, а пациентите вече ще доплащат само за консумативите, които са специфични за този тип процедура. „Консумативите струват 2300 лв., което за много хора отново е не малка сума. В момента всичките ми усилия са насочени към това да се намери начин тези пари също да бъдат спестени на пациентите“, обяснява акад. проф. д-р Славов. Според известния уролог сега на ход е НЗОК.

30 лекувани до момента пациенти – нито един не е имал нужда от допълнителна терапия

Общо 30 пациента до този момент са се подложили на нискодозова брахитарапия в Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Резултатите, които отчитат лекарите, са впечатляващи:

От 30 лекувани пациенти само при един е имало нужда от допълнителна терапия. Останалите са третирани едноетапно, в рамките на процедурата. Възрастта на мъжете е от 52 до 83 години. Ранни постоперативни усложнения е имало само при един пациент, при когото се е наложило да бъде поставен катетър за 2 седмици. Не са наблюдавани постоперативни проблеми с уринирането или с еректилната функция. Мъжете са престояли в болницата между 48 и 96 часа (средно 70,6 часа), след което са се върнали изцяло към нормалното си ежедневие.

За кого е подходяща а нискодозовата брахитераппия

Нискодозовата брахитерапия е подходяща за мъже с ранна форма на рак на простатата, който не излиза извън пределите на капсулата на жлезата, и с ниски стойности на PSA (специфичен туморен маркер за рак на простатата). Нейното приложение може да е и част от мултимодални протоколи за лечение в комбинация с перкутанна лъчетерапия и хормонотерапия при по-напреднали стадии.

Рак на простатата – годишно се разболяват 3000 мъже

Като честота ракът на простатата е сред основните причини за преждевременна смърт при мъжете. Той е на второ място по честота в България след рака на белия дроб. Годишно от него се разболяват около 3000 мъже. Най-често от рак на простатата боледуват мъже над 60 години, но не са изключение и по-ранните прояви на болестта, когато тя протича и по-агресивно.

Генетична връзка между рака на простатата и този на млечната жлеза
Съществува генетична връзка между рака на простатата и рака на млечната жлеза. Мъже, чийто майки/сестри са били диагностицирани с рак на гърдата, са по-склонни да се разболеят от рак на простатата. И съответно жени, чийто братя/бащи са имали рак на простатата, има по-голяма вероятност да се разболеят от рак на гърдата.

Източник: ИСУЛ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -