събота, 13 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКакво лечение е брахитерапията?

Какво лечение е брахитерапията?

Брахитерапията е вид лъчелечение, което се извършва вътре в тъканите. Източникът на йонизиращото лъчение се позиционира близо до туморното образувание или вътре в него. Носи много предимства на пациентите в сравнение с традиционната лъчетерапия.

Основни принципи на лъчелечението при рак

При лъчелечението има един основополагащ принцип – раковите клетки се облъчват. Вследствие на това те биват увредени и постепенно загиват. Някои се унищожават още по време на облъчването. При по-висока доза съответно загиват повече ракови клетки. Част от тях биват елиминирани през следващите месеци няколко месеца. Големият минус на традиционното външно лъчелечение е, че то уврежда и някои здрави клетки. По принцип те са по-устойчиви на увреждане от туморните, тъй като показват по-голяма зрялост. В някаква степен обаче може да се получат, а това е сериозен страничен ефект за пациента.

Тези негативи са минимизирани при брахитерапията. При нея източникът на лъчение се въвежда в засегнатия орган. Съседните здрави органи биват засегнати минимално, много по-малко от традиционната лъчетерапия.

Каква е процедурата при брахитерапия

Източникът на лъчение при брахитерапия се вкарва по принцип в телесна кухина, ако туморът е близо до нея. В други случаи се ползват игли, като процедурата отново се прави под анестезия. Иглите са тънки и кухи, имат диаметър 2 милиметра и дължина до 20 см. Минават през меките тъкани и достигат до раковото образувание.

Най-често се използва иридий 192 като източник на лъчение. Веществото се дозира във всяка игла с помощта на робот. Облъчването трае максимум 15-20 минути, като дозата се изписва според вида на тумора. След края на процедурата, източникът на облъчване се връща в апарата за брахитерапия. Пациентът не е радиоактивен, чувства се добре и се прибира у дома часове след процедурата. На един пациент обикновено се предписват между 3 и 6 такива процедури.

При доза с ниска мощност нещата са по-различни. Източниците на лъчение представляват малки радиоактивни семена. Те остават в тялото на пациента и се разпадат за около месец и половина-два. Свързано е с допълнителни мерки – човек изпънява мерки за радиационна защита, получава специален документ при пътуване.

Нискодозова брахитерапия при рак на простатата

Нискодозовата брахитерапия може да се прилага при рак на простатата в определени случаи, казва акад. проф. д-р Чавдар Славов от ИСУЛ. В простатната жлеза се вкарват малки зърна, наречени сидове, на йод 125 изотоп, изчислени по определена формула. Те осъществяват вътретъканно облъчване на тумора в рамките на 6-8 седмици, след което се резорбират в организма.

Предимствата на този метод, при който се постига излекуване в 96% от случаите, е, че е алтернатива на радикалното премахване на жлезата, което често е свързано с неприятни странични ефекти, сред които импотентност, изпускане на урина. Условието новият метод да бъде приложен при даден пациент е карциномът при него да е в начална фаза, при която ракът не излиза извън пределите на капсулата на жлезата, и да е със стойност на PSA (специфичен туморен маркер за рак на простатата) не повече от 10. 

Общо 96 мъже са се прегледали в последната кампания Мовермбер в университетската болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“. При седем от мъжете се установява доброкачествена хиперплазия (уголемяване на простатната жлеза). Те ще бъдат оперирани с помощта на най-съвременните технологии. При пет от мъжете находката се е оказала рак, а при трима от тях вече е насрочена и дата за нискодозова брахитерапия.

Този вид брахитерапия е въведена само преди година в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и засега столичната болница е единствената, която я прилага у нас. „Реално това е и идеята на кампанията – ранно откриване на рака на простатната жлеза. Това е изключително скъсен цикъл. На практика в рамките на не повече от месец при тези пациенти е бил установен ракът с биопсия, направени са им всякакви изследвания и те ще се подложат на своевременно лечение. Това е изключително модерен подход, който, смея да го твърдя, тъй като съм запознат със здравните системи в повечето европейски страни, както и в САЩ, никъде по света няма да го получат. На повечето места тези пациенти все още щяха да чакат за първичен преглед, а при нас в рамките на месец ще можем да ги подложим на лечение, което ще реши дефинитивно проблема им“, убеден е акад. проф. д-р Чавдар Славов.

Редактор Ина Димитрова   

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -