вторник, 21 март, 2023
- Реклама -
НачалоИзследванияРакът на простата всъщност има 5 генетични варианти

Ракът на простата всъщност има 5 генетични варианти

Бавно нарастващ или агресивен – доскоро ракът на простатата се разграничаваше по тези признаци. Генетичните анализи обаче разкриха, че има пет различни форми на карцинома на мъжката полова жлеза. Това може да окаже влияние върху избора на терапия, пише немският сайт „Нетдоктор“.

Д-р Алстър Ламб и екипът му от Центъра за проучване на рака в Кеймбридж анализирали проби от туморна тъкан на 250 мъжe. Така било установено, че става дума за пет генетични подтипа на този рак. Учените наблюдавали активността на 100 гени и същевременно търсели генни дефекти. Установили, че на всеки генетичен профил може да се зачислят определени свойства.

Тези особености можели много по-точно да предскажат дали даден тумор ще се развива агресивно и рано ще тръгнат метастази, отколкото теста за простатно-специфичен антиген (PSA), с който се мерят нивата на определени протеини в кръвта.

Основното предизвикателство пред лечението на рака на простатата сега е умението да се прецени дали той ще се държи като „котенце“ или като „див тигър“, коментира британският учен Малкълв Мейсън, също от центъра в Кеймбридж.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Повишени туморни маркери не са непременно рак на простатата 
Лекарства спират доброкачественото уголемяване на простатата
Фамилната обремененост влияе само за три вида рак

безплатни прегледиВ момента няма надежден метод, по който да се различават двата вида. Това означава на практика, че доста мъже получават терапия, от която нямат нужда. Според Ламб резултатите от работата на екипа му ще спомогне за в бъдеще лечението да е добре насочено според типа рак на простатата. Така то не само ще спасява повече животи, но и ще подобри качеството на живот при много от пациентите. Предстоят нови, по-големи проучвания, преди генетичната класификация за се възприеме като стандарт.

Ракът на простатата е най-честото онкологично заболяване при мъжете. Средната възраст при поставяне на диагнозата е около 70 г. Колкото по-рано се открие туморът, толкова по-ефективно е лечението. При бавно развиващите се тумори е достатъчно почти само наблюдението, докато при агресивните се налага бързо отстраняване на простатата.

Ross-Adams et al. Integration of copy number and transcriptomics provides risk stratification in prostate cancer: a discovery and validation cohort study. EBioMedicine. DOI: 10.1016/j.ebiom.2015.07.017

Източник: Netdoktor.de

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -