четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаМазната риба помага на деца с алергичен ринит

Мазната риба помага на деца с алергичен ринит

Яденето на мазна риба помага на деца с алергичен ринит. Това установиха експерти от Клиниката Кливланд. Алергичният ринит е възпалително заболяване на лигавицата на носа, чиито симптоми са подуване и запушване на носа, кихане и сърбеж.

Среща се при 12% от децата след 4-годишна възраст, които са в контакт с космати домашни любимци или прах. Малките се оплакват от кихане, хрема или проблеми с очите. Ощ нещо: 21% от 1590 деца, които не са имали симптоми на ринит до 8 г. към 16-ата си година страдали от алергичен ринит, а 15% – от неалергичен ринит.

Ринитът се среща нерядко при децата, затова специалистите направили проучване сред родители и деца. Накарали ги да попълнят въпросници. Целта била да се изясни колко често децата ядат 98 видове храни и напитки, популярни в Швеция. Фокусът бил най-вече върху това, колко често децата хапвали от по-мазните риби (херинга, скумрия или сьомга) и по-малко мазните (треска, полок, щука, риба тон и риба пръчки).
При децата, които често хапвали мазни риби, рискът от алергичен ринит падал с цели 50%. Учените добавят, че ако 8-годишното дете яде риба, това означава, че менюто му е с високо качество. Има и друг плюс – като цяло децата, които ядат риба, обичат да опитват нови храни и да се хранят по-балансирано в сравнение с тези, които не консумират риба.

Източник: Zeenews

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -