петък, 23 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеГрипът настъпва, ето как да се пазим и лекуваме

Грипът настъпва, ето как да се пазим и лекуваме

Букет от вируси се разпространява в момента, като заболелите са все повече, сподели проф. Ива Христова от Националния център по заразни и паразитни болести. Грипът официално вече е тук за сезон 2022, като преобладават два щама –  грип A (H3N2), наричан още Хонконг, както и А (H1N1), по-известен като свински грип. В последните две години заради изолацията разпространението на много вируси беше силно ограничено. Затова сега се наблюдава подем, имунитетът към тях на много хора е намалял. 

Грипът измества COVID-19 в Западна Европа

Актуалните данни от Германия сочат, че сезонният грип е водещото вирусно заболяване в момента. Над 55% от изследваните проби на болни с по-тежко протичане на респираторните инфекции в края на 2022 г. са такива щамове. Около 18% са респираторни синцитиални вируси (RSV), които също провокират много неприятни симптоми.

Към 5% са човешки сезонни коронавируси (hCoV) – те са доста по-безобидни от COVID-19. Неговият вирус SARS-CoV-2 обаче се открива само при 3% от пациентите в Германия сега. Срещат се още параинфлуенца вируси (PIV) и метапневмовируси (hMPV). Вероятно ще има пик на грипната вълна към края на януари – февруари.

Хората обикновено наричат грип всяка респираторна вирусна инфекция, но грипът се отличава с това, че протича по-агресивно и с остро начало. Основните симптоми на грипа може да включват: 

Симптомите на свинския грип са като при обикновения по думите на проф. Христова. Може още в самото начало да се ориентирате дали става дума за Ковид или грип, като си направите бърз тест у дома. Консумативите се купуват в аптеката. 

Как да се предпазим от грип

настинка как се лекува

Предпазването с най-висока степен на сигурност става чрез ваксина, но за изработването на имунитет са необходими около две седмици. Важно е да се знае, че ваксината срещу грип, както и адаптираните срещу коронавируса пазят само от вирусите, за които са разработени. Не е възможно да гарантират, че цяла зима няма да се разболеете от нищо. Всяка ваксина е специфична и няма кръстосано предпазване, подчертава проф. Христова. 

Предпазване в известна степен е възможно и чрез противовирусни препарати, които са достъпни в аптеката с рецепта от лекар. Има и хранителни добавки с противовирусен ефект, но при някои хора те действат, а при други не. 

Важно е да знаете, че противовирусните лекарства имат най-добър ефект, ако се вземат още в първите 48 часа след симптомите. Може да се вземат и профилактично, ако сте били в контакт с болни от грип или в среда, където заразяването е много вероятно. 

Всяка вирусна инфекция при децата трябва да се проследява внимателно.

Как протича грипът при децата

Грипът при децата протича с подобни симптоми като при възрастните. При тях може понякога да има в добавка гадене, повръщане или диария. Може да се оплакват още от затруднено дишане, болка в гърдите, дехидратация и в редки случаи – гърчове. Тези симптоми се подобряват в рамките на няколко дни след заразяването. Гърчовете обикновено се случват при деца, които по принцип са склонни към това.

Избягвайте да давате аспирин на деца, съветват лекарите. Има риск от алергия или странични ефекти. Също така не всеки билков чай е подходящ за тях, консултирайте се с личния лекар или поне в аптеката.

Лечение на грип – какво трябва да знаем

Повечето хора, които се заразят, се нуждаят само от лечение, насочено към симптомите – температура, болки в ставите, кашлица, запушен нос. Има доста домашни рецепти със загряване – вътрешно и външно, които помагат на организма да се справи с вирусите.  Важно е да се приемат много течности, лека храна (доколкото има апетит) и непременно да се почива вкъщи. Доказана бабина рецепта за остри вирусни инфекции е пилешката супа.

Антивирусните лекарства трябва да се вземат в ранните дни на инфекцията, за да се намали продължителността и тежестта на симптомите. Това са препарати, които не може да се купят без рецепта. Става дума за озелтамивир, занамивир и римантадинов хидрохлорид. Винаги може сами да си купите свободно и да опитате хомеопатични препарати като Инфлуцид. Той е показан за симптомите при всяка вирусна инфекция и активира клетки на имунната система.

Проф. Кантарджиев за предстоящия грипен сезон.

Усложнения и антибиотици

Ако симптомите на грипа не се повлияят от домашното лечение до 3-4 дни и не настъпи подобрение, необходимо е да се направи нова консултация със специалист. Може да се развива усложнение – например бронхит или пневмония. 

Не вземайте антибиотик още в първите дни на симптомите! Някои хора погрешно мислят, че това е лекарства за овладяване на температурата и болките в тялото. Антибиотиците обаче действат само срещу бактерии, а грипът се причинява от вирус! Също така е важно да се прецени какъв точно антибиотик да се вземе, в кой момент точно, а това може да се прецени само от лекар. Има широкоспектърни антибиотици и такива, които са по-прецизни, срещу определена група бактерии.

Основни предпазни мерки за намаляване на риска от зараза със свински грип

Мерките за предпазване са свързани със спазването на дистанция и хигиена. Независимо дали сте болен вие или се пазите от другите, бъдете отговорен!

  • Покриване на носа и устата с кърпичка при кашляне или кихане. Не забравяйте да изхвърлите кърпичката веднага след употреба по безопасен начин.
  • Измивайте често ръцете със сапун и вода или използвайте дезинфектанти за ръце. Миенето е задължително след като сте били в градския транспорт или магазина.  
  • Избягвайте близък контакт с лица, които са болни или пък има съмнение, че са заразени. 
  • При появата на симптоми на вирусна инфекция, дори да сте сигурни, че е грип, се изолирайте. Така ще предотвратите разпространението му към други хора.
  • Като първо средство използвайте гаргара със сода или пък антисептичен спрей за гърло от аптеката
  • Ваксинирайте се! Имунитетът срещу грип намалява в рамките на година, затова е необходимо имунизацията да се подновява и то с актуалните щамове.
  • Поддържайте контрол на основното си хронично заболяване, ако имате такова. Това важи особено за хора с диабет, хипертония или имунодефицитни състояния.

Най-уязвими за грипа са възрастните и децата. Малките трябва да спят достатъчно и да се хранят здравословно. Ако те имат друго респираторно заболяване, то може да се обостри. Симптомите може да са болка в гърдите, треска и рядко гърчове. Възрастните хора също са с повишен риск от усложнения и трябва да бъдат особено бдително.

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -