вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоИнтервюCOVID, грип или настинка - как да разберем?

COVID, грип или настинка – как да разберем?

Увеличава се броят на заразените с различни респираторни вируси, което по правило се наблюдава в началото на есенно-зимния сезон. В същото време циркулацията на актуалните подварианти на COVID-19 остава висока.

Първите симптоми на всяка вирусна инфекция може да включват температура, обща отпадналост, запушен нос и болки в гърлото. В тези случаи може да става дума за различни респираторни инфекции – настинки, сезонен грип или COVID-19. За да знаем от какво боледуваме и правилно ли е лечението, диагнозата не може да бъде поставена единствено въз основа на симптомите. По тази причина е важно при съмнение за инфекция с коронавируса SARS-CoV-2 или грип да бъде направено лабораторно изследване, припомнят от Министерство на здравеопазването.

Настинката, сезонният грип и COVID-19 са причинени от различни вируси

Най-честите причинители на настинка са риновирусите, но също така и други вируси като аденовируси, парагрипни вируси и др. Общо става дума за около 200 различни вируса, така че през студените месеци може да боледувате няколко пъти.

Сезонният грип се причинява от грипни вируси тип А и тип В, а COVID-19 – от коронавируса SARS-CoV-2. Заразяването и при трите заболявания става по въздушно-капков път. Признаците на „обикновената настинка“ са основно: запушен нос, хрема, кашлица, дращене в гърлото, отпадналост и главоболие. Също така може да се появи и лека температура. Обикновено оплакванията отшумяват в рамките на 2-5 дни.

Сезонният грип се характеризира с внезапна поява на оплаквания, в т.ч. висока температура, суха кашлица и болки в гърлото, много често придружени с главоболие и/или болки в мускулите и ставите, болки в очите. Усещането е за тежко боледуване и отпадналост. Най-честото усложнение е пневмонията. В редки случаи може да се стигне до възпаление на мозъка и/или на сърдечния мускул.

Най-честите симптоми на COVID-19 остават болки в гърлото и кашлица

Най-често срещаните симптоми на COVID-19 са: кашлица, болки в гърлото, болки в крайниците, обща слабост, повишена температура и главоболие. Възможни са и други признаци на заболяването като гадене, конюнктивит, подуване на лимфните възли и сънливост, загуба на обоняние. Инфекцията може да протече безсимптомно, но също така може да засегне белите дробове и други системи. Възможни са различни усложнения и тежки възпалителни реакции. Дългосрочните последици за здравето могат да се проявят седмици и дори месеци след COVID-19.

Как да се защитим чрез ваксини – основни насоки

Особено уязвими при заразяване както със сезонния грип, така и с коронавируса са възрастните хора и лицата с хронични заболявания. При тях рискът от тежко боледуване е значително по-висок и по тази причина е важно да се защитят, ваксинирайки се срещу сезонен грип и COVID-19.

Ваксините срещу грип и срещу COVID-19 могат да бъдат приложени едновременно, като не се поставят в една и съща ръка.

По отношение на ваксинацията срещу COVID-19:

  • За първична ваксинация в страната се прилагат оригиналните иРНК ваксини Comirnaty и Spikevax и векторната ваксина JCOVDEN.
  • Като бустерни дози се прилагат ЕДИНСТВЕНО адаптираните иРНК ваксини:

– Comirnaty Original/Omicron BA.1;

– Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1;

– Comirnaty Original/Omicron BA.4-5.

Бустерна доза с адаптирана иРНК ваксина могат да получат всички желаещи да се имунизират граждани, навършили 12 г. със завършен ваксинационен курс или с поставена бустерна доза с оригинална иРНК ваксина (първи или втори бустер) преди повече от 3 месеца.

Кой има право на безплатна имунизация срещу сезонен грип

Гражданите, навършил 65 години, могат да получат безплатно грипна ваксина при своя общопрактикуващ лекар. За целта, в изпълнение на  Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип, за предстоящия грипен сезон, в България са доставени 190 хил. ваксини, чието разпределение към личните лекари се очаква да приключи в рамките на настоящата седмица.

Ваксините срещу COVID-19 и срещу сезонния грип предпазват от тежко боледуване, последващи усложнения за здравето и летален край.

Източник: МЗ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -