четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниНад 200 вируса на настинката ни атакуват от есента

Над 200 вируса на настинката ни атакуват от есента

От есента очакваме да ни атакуват над 200 вида вируси на настинката. Това съобщи пред журналисти проф. Диана Попова, отоларинголог от болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Това, което хората наричат простуда, всъщност е вирусно заболяване, посочи още тя. Срещата с вирусите е неизбежна. Може обаче да се погрижим да не развиваме изявено заболяване и да се предпазим от усложнения. Важно е да вземем мерки и заради близките хора – така ще ги предпазим от заразяване.

Нормално е да караме 2 до 5 настинки годишно

проф. Диана Попова„Възрастните хора боледуват от простуда от два до пет пъти в годината, а децата, особено тези в детските заведения, до десет пъти в годината. Много важно е да предпазим носа, защото той е отворена врата към вирусите, но същевременно има защитни функции – да пречисти, затопли и овлажни, въздуха, който вдишваме. Когато вирусите попаднат в носната кухина, започват масово да се размножават и ние усещаме симптомите на борбата на организма с тях. Общите симптоми са треска, мускулни болки, главоболие, умора, отпадналост. Локалните симптоми са кихане обилна секреция (ринореа), запушен нос, кашлица, възпалено гърло”, обясни проф. Попова.

Вижте още: Каква е разликата между настинка и грип

Когато тялото ни се преохлади – заради дъждове, студен вятър, балансът в организма се нарушава и вирусите надделяват, макар и временно. В студа хората прекарват повече време в затворени помещения, но там обменяме по-лесно вируси помежду си и заразата плъзва мигновено. Познавам някои хора, които от страх от настинка дори не проветряват стаите си. Това обаче ни прави още по-уязвими за вирусите на настинката.

Дори лека простуда трябва да се лекува, иначе идват бактериите

Ако не се лекува навреме, простудата може да даде усложнения – да засегне синусите и ушите, като причини възпаления там. Основната функция на носа е дихателната – снабдява белия дроб и организма с кислород. Освен това има защитна функция – затопля, овлажнява въздуха, който вдишваме. Носът е входната врата за повечето вируси, които се предават по въздушно-капков път.

Когато вирусите попадат в носната кухина, те започват да се размножават масово там. Организмът започва да се бори с тази инвазия. Симптомите, които ние свързваме с настинката, всъщност са реакция на имунната система. Те са по-остри при малките деца с незряла имунна система, а при възрастните може да са много леки.

Въпреки това леките вирусни инфекции – настинки, не бива да се подценяват. Понякога те отслабват имунната система и отварят пътя за гъбички и бактерии. Най-тежката вирусна инфекция на дихателните пътища е грипът. Той засяга около 10% от хората, основно през студените месеци. Грипът е много по-различен от настинката, засяга много по-сериозно организма на клетъчно ниво. По-агресивен е и изисква по-мощна реакция на имунната система. По-често води до пневмонии, отити и други усложнения.

Комбинирани препарати действат наведнъж срещу няколко симптома

Любимите лекарства на българите при настинка и грип са прахчетата, които стават на топла напитка. Те са подходящи за облекчаване на симптомите, посочи председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков. При простуда и грип наистина е добре да приемаме комбинирани продукти.

„Острите респираторни инфекции и продстудните заболявания нямат само един симптом. Те се характеризират с множество симптоми, които нарушават качеството на живот на болния. При динамичния си начин на живот не е удобно съвременният човек да носи у себе си по няколко флакона с медикаменти и сиропи за отделните симптоми.

Комбинираните продукти за простуда и грип дават удобството с една доза пациентът да приема няколко активни вещества, които да повлияват всичките му симптоми. От септември на българския пазар влизат за първи път популярните продукти с марката „Викс“. Това ще са два вида разтворими в топла вода прахчета – Викс Антигрип Комплекс и Викс Антигрип Макс. Ще има и спрей за нос – Викс Синекс с алое и евкалипт. Дистрибуцията е на компанията „Тева – Актавис“, съобщи управителят Николай Хаджидончев. Новите продукти могат да се използват от възрастни и деца над 12 г.

Проф. Момеков подчерта, че при Викс Антигрип Комплекс една от съставките е сравнително нова за нашите географски ширини. Това е гвайфенезин – средство, което облекчава кашлица и подпомага прочистването на дихателните пътища. Освен това продуктът съдържа деконгестант, който отбъбва лигавицата на носа. Продуктът съдържа и парацетамол в достатъчно количество, за да се справи с високата температура, без рисковете от опасно високите дози” разясни проф. Момеков.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -