Есенните вируси може да засегнат тежко сърцето

PRINT
д-р Райна Сивова

Есенно-зимните вирусни инфекции са неприятни за всички. За хората с хронични сърдечно-съдови заболявания те са истинско предизвикателство. Организмът им, който се бори с висок холестерол, кръвно или аритмия, сега трябва да се справя и със сезонните причинители на болести. Сърдечно болните са по-чувствителни към нарушаване на нивата на микроелементите и минералите, защото получават диуретици, които намаляват нивата на магнезия и калция.

По-крехкият организъм реагира по-остро, казва д-р Райна Сивова, специалист по кардиология и вътрешни болести в болница „Сердика“ в София.

Вирусите удрят по слабите ни места

грип настинка лечениеМоже да бъдат засегнати не само сърдечните съдове, но и тези на бъбреците. „Имах пациентка – младо момиче на 18 г., което се оказва с остра гломерулопатия след вирусна инфекция – спомня си д-р Сивова. – Върху вирусната инфекция може да се наслои бактериална и да се стигне до разяждане на сърдечните клапи и оперативна намеса. Имала съм пациенти и на 35 г., при които 2-3 пъти са поставяни клапи заради нагнояване.“

Хората с повишен холестерол например също имат по-тежка реакция на инфекциите. Самата атеросклероза е възпалителен процес, който се развива на фона на генетично предразположение. Вирусът допълнително влошава нещата. Усложненията при хората със сърдечно-съдови заболявания са различни. Най-тежкото е обострена сърдечна слабост.

При лесна умора и затруднения в дишането потърсете причината

хрема настинка грипПри здрави хора вирусните инфекции може да провокират възпаление на миокарда – обвивката на сърцето. Симптомите са остра болка в сърцето, трудно вдишване и издишване. Потвърждава се с ЕКГ. Има и неспецифични признаци, но проявата на ритъмни нарушения, лесна умора изискват по-внимателно наблюдение, посочва кардиологът.

Ритъмните нарушения при перикардит може да са по-кратки или по-дълги в зависимост от това каква част от сърцето е засегната. Лекува се успешно, освен в случай, че се изпусне като симптоми или пък започва бавно и подмолно. Тогава може да се стигне до голямо набиране на течност между двете обвивки на перикарда. Ако няма контрол, инфекцията може да продължи години с периоди на затихване и активиране. Инфекцията рецидивира, защото имунитетът не може да се справи.

Голямо значение има и генетичното предразположение, някаква слабост на гените, не всеки организъм реагира така, коментира д-р Сивова. Миокардитът е тежко състояние, заради него може да се стигне и до трансплантация. Понякога става дума за млади и тренирани хора, които не си обръщат внимание, продължават да се излагат на студ и натоварване въпреки признаците на вирусна инфекция.

„Лично аз никога не подценявам оплакванията на пациента. Такива състояния винаги имат някакъв симптом, някаква проява“, споделя лекарката, която лекува пациентите си с традиционна медицина, но и с хомеопатия.

Щадяща терапия лекува и укрепва имунитета

грип настинка лечениеД-р Сивова е доволна от големите възможности, които дава Шуслеровата терапия на пациентите със сърдечно-съдови заболявания. Шуслеровите соли са безвредни и ефективно подпомагат имунитета. Солите №3 железен фосфат и №4 калиев хлорид например са много важни при остро и подостро възпаление.

Проучванията сочат много добро повлияване на вирусната инфекция при възрастни и деца, стига да се почне в началото на заболяването, изтъква д-р Сивова.

Все пак нека хората с хронични болести да знаят, че ако до 12-ия час на остра проява – с висока температура, втрисане, не настъпи подобрение, да търсят лекарска помощ. Ако симптомите, макар и по-умерени, продължават и на третия ден, също се ходи на лекар. При започнало стабилизиране курсът на лечение е две седмици – дневно се вземат два пъти по две таблетки от двете соли. Много високата температура също трябва да се контролира от лекар. До 38 градуса тя е необходима, за да „изгори“ вирусите. Но при по-висока има риск от фебрилен гърч и трябва да се вземат мерки.

Пациентите на д-р Сивова често получават ритъмни нарушения при вирусни инфекции. За тях също има подходящи комбинации от соли. Най-добрата е Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат. Може да се вземат до 8 таблетки наведнъж, под езика или разтворени в топла вода. Тази сол повлиява добре сърдечните спазми, леки прескачания на сърцето. Добър ефект имат и солите с калций – №1 калциев флуорид и №2 калциев фосфат. Калциевият флуорид отговаря за еластичността на тъканите и кръвоносните съдове. При рехава съединителна тъкан това се отразява и на сърцето, така че е нужна сол №1, за да се коригира този проблем. А калциевият фосфат, освен че е необходим при хора с нарушена обмяна на калция (остеопороза), е и важен препарат, който помага на сърдечно болните във фазата на възпалението.

Сол №11 силицея се ползва пък при тонзилити, а не само за красива кожа. Добавя се към солите №3 и №4 при хора, които знаят, че възпаленията им обичайно завършват със зачервени или гнойни сливици.

При сърдечно-съдови проблеми е особено важна добрата грижа за имунитета. Затова в есенно-зимния период може да се използва и като лечение, и за профилактика срещу вирусните заболявания хомеопатичният препарат Инфлуцид, който подобрява имунния отговор (3 пъти по 1 таблетка дневно за 1 месец е профилактичният прием).

Лошата храна провокира ранни проблеми със сърцето

глад за сладко вредни храниПрез последните години пациентите на д-р Сивова стават все по-млади. Пицата и колата не могат да заместят домашното мляко и готвени ястия, а това се отразява и върху имунитета. Консервантите, които са навсякъде в готовите храни, блокират изчистването на отпадните вещества в организма, а това е твърде висока цена за добре запазената и неразваляща се храна.

„Консервантите влияят на черния дроб и бъбреците. Не са вредни като цяло, а като функции. Не използвайте изкуствени подсладители, ако сте здрав и имате нормална обмяна“, продължава лекарката. С Шуслеровите соли можем да компенсираме намаленото съдържание на минерали и микроелементи в плодове и зеленчуци, отглеждани по индустриален начин. Солите са в мек изотоничен вариант, който организмът усвоява лесно.

Ина Димитрова

[Общо: 5    Средно: 3.6/5]
Есенните вируси може да засегнат тежко сърцето беше последно модифицирана от: април 20th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *