понеделник, 29 май, 2023
- Реклама -
НачалоНовиниВитамин С може да се окаже лекарство от рак

Витамин С може да се окаже лекарство от рак

Високи дози витамин С могат да попречат на поразените от рак стволови клетки на кръвта да се размножават. До това заключение стигнаха учени от САЩ след проведени експерименти върху животни, съобщава Science Daily. Концепцията за лечение на рака с високи дози аскорбинова киселина се обсъжда още от 70-те години.

За рака на кръвта е характерно отсъствието в организма на производството на нормални левкоцити. Това са бели кръвни телца, които защитават организма от инфекции. Проведени по-рано изследвания сочат, че у някои хора има генетична мутация, която понижава производството на ТЕТ2. Това са 10% от пациентите с остра миелоидна левкемия, 30% от тези с миелодиспластичен сидром (пред-левкемия) и 50% от пациентите с хронична миеломоноцитарна левкемия. ТЕТ2 е фермент, който помага на стволовите клетки да се трансформират в нормални зрели клетки на кръвта.  

Витамин С активира важни физиологични механизми

Авторите на новия проект са учени от Онкологичния център Перлмутер в Ню Йорк. Работата им е публикувана в новия брой на списание Cell. Те установили, че при използването на високи дози витамин С се активират физиологични механизми, които могат да задействат фермента ТЕТ2. Този процес бил наблюдаван по време на опити с мишки.

На практика се получава възстановяване на работата на гена, който кодира фермента ТЕТ2 – по пътя на деметилирането на ДНК. Именно този процес не работи както трябва при пациентите с мутация, посочват учените.

След като успели да задействат метода с витамин С, на учените им се удало да спрат прогресията на заболяването при животните с рак на кръвта. Използването на аскорбиновата киселина значително повишава ефективността от лечението на рака на кръвта при комбинирането с химиотерапия (лекарства от групата на инхибиторите PARP).

Специалистите имат намерение да проверят резултата от използването на венозни инжекции с витамин С при няколко вида рак на кръвта при хората. Допълват, че се надяват да намерят и други препарати от арсенала на химиотерапията, които да се окажат толкова ефективни, колкото и тези, които изследвали по време на експеримента.

ИД

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -