събота, 23 септември, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЗнаете ли как да се пазите от вируси?

Знаете ли как да се пазите от вируси?

Хората не биха се целували с някой, който страда от настинка. В същото време обаче се оказва, че чрез ръкостискане е много по-вероятно да се заразят, отколкото чрез целувка. Това показва ново проучване сред 1000 британци, цитирано от в. „Дейли Мейл“.

57% от хората признават, че не биха целунали някого, ако той страда от настинка в момента. Подобна предпазливост не е оправдана от научна гледна точка, поясняват експертите от Университета в Кардиф. Вирусът се разпространява чрез слуз, а не чрез слюнката! 86% от анкетираните заявяват, че биха се ръкували с човек, който е хремав. С този жест обаче те рискуват много повече да се заразят. Причината е, че микробите остават по ръцете, когато докосваме очите и носа.

Ето и още любопитни факти за нагласата на хората към хремавите около тях. 21% от анкетираните не биха излезли на втора романтична среща, ако на първата партньорът е бил с настинка. За 79% пък няма да продължат да излизат с някого, който си бърше носа в ръкава. Повече от половината (59%) от анкетираните няма да продължат връзката си с човек, който още на първата среща яде с отворена уста. За 34% кашлицата действа отблъскващо, а за 32% – кихането.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Как да се борим с вирусите, които си остават завинаги наши 
Хапчетата за температура работят в полза на грипните епидемии
Животните пренасят 320 000 вируса, повечето непознати и опасни за човека 

Като цяло жените са страхуват повече от инфекция. 70% от жените не биха се целували с някого, който е настинал. При мъжете това са 44%. 22% от анкетираните дори не биха споделили едно легло с болен партньор. Има обаче и хора, които не се отказват от целувките въпреки всичко – това са 46%.

В заключение става ясно, че много хора нямат реална представа как вирусите на настинката и грипа се предават. По този начин те се излагат на повишен риск от инфекция.

Ето и фактите: Вирусите може да се предадат от заразен човек, който е в продължителен контакт със здрави хора,. Предаването става чрез кашлица, кихане върху тях или пренасяне на микробите чрез ръкостискане.

Източник: Daily Mail

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -