Хапчетата за температура работят в полза на грипните епидемии

PRINT
грип настинка кашлица

Пипнем ли грип, искаме да си останем в леглото. Често обаче се страхуваме да отсъстваме от работа, затова посягаме към противогрипните таблетки. Те притъпяват симптомите на вирусната инфекция, но така само спомагат за нейното разпространение и за възникването на епидемии, предупреждават експерти, цитирани от в. „Дейли мейл“.

По изчисления на канадски математици навикът на съвременните хора веднага да посягат към хапчета за сваляне на температурата води до 5% повече болни в обкръжението им и хиляди смъртни случаи само в Северна Америка всяка година. При анализа си екипът от университета „МакМастер“ в Хамилтън взел предвид данни от предишни грипни епидемии и резултати от медицински изследвания върху грипа.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Защо лекарствата понякога не действат
Прахчетата срещу грип може да имат тежки странични ефекти
Последно: ехинацеята помага при настинка
Правила как да пием болкоуспокояващи
Лекарства сиропи за деца не бива да се дозират с лъжица

Като повишава температурата организмът цели да потисне размножаването на вируси и бактерии. Така имунната система работи по-ефективно. Противогрипните лекарства притъпяват този механизъм. От друга страна болният се чувства по-добре и бърза да се върне към обичайните си дейности, където контактува с други хора. Поради двете причини болните от грип предават повече вируси на околните, отколкото ако бяха си останали у дома да се лекуват.
Изчислените с математически модели 5% повече болни при този сценарий е по-скоро долната граница, казват експертите. За по-точна оценка на рисковете от ходенето болен на работа трябва да се направят специални епидемиологични проучвания.

[Общо: 3    Средно: 2/5]
Хапчетата за температура работят в полза на грипните епидемии беше последно модифицирана от: март 27th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *