петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниВъзрастните мислят по-бавно, защото мозъкът им е пълен с информация

Възрастните мислят по-бавно, защото мозъкът им е пълен с информация

Възрастните хора мислят по-бавно, защото мозъкът им обработва по-голям обем информация. Обработването на данните в режим на по-голяма натовареност отнема време. Ситуацията може да се сравни с такава, когато твърдият диск на компютъра е препълнен с информация.

Това съобщават учени от университета в Тюбинген, цитирани от британския в. „Телеграф“. Изводите им разкриват, че забавената умствена работа не означава непременно, че се върви към деменция. В германския вуз програмирали компютър по особен начин, като го накарали едновременно да чете текст, да учи нови изрази и да изпълнява други команди. При тези условия производителността на машината спаднала, тъй като трябвало да обработва повече информация наведнъж.

Като имат предвид това изследване, учените смятат, че съвременните тестове за когнитивни способности са неадекватни. Такъв е например тестът, при който трябва да се запомнят думи, които не са логически свързани. Младите хора се справят по-добре с него, а мозъкът на възрастните вече е наясно, че тези неща нямат връзка помежду си. Хората на години по-добре разбират структурата на езика, поясняват учените.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -