четвъртък, 16 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеХапчетата за температура работят в полза на грипните епидемии

Хапчетата за температура работят в полза на грипните епидемии

Пипнем ли грип, искаме да си останем в леглото. Често обаче се страхуваме да отсъстваме от работа, затова посягаме към противогрипните таблетки. Те притъпяват симптомите на вирусна инфекция, но така само спомагат за нейното разпространение и за възникването на епидемии, предупреждават експерти, цитирани от в. „Дейли мейл“.

По изчисления на канадски математици навикът на съвременните хора веднага да посягат към хапчета за сваляне на температурата води до 5% повече болни в обкръжението им и хиляди смъртни случаи само в Северна Америка всяка година. При анализа си екипът от университета „МакМастер“ в Хамилтън взел предвид данни от предишни грипни епидемии и резултати от медицински изследвания върху грипа.

Като повишава температурата организмът цели да потисне размножаването на вируси и бактерии. Така имунната система работи по-ефективно. Противогрипните лекарства притъпяват този механизъм. От друга страна болният се чувства по-добре и бърза да се върне към обичайните си дейности, където контактува с други хора. Поради двете причини болните от грип предават повече вируси на околните, отколкото ако бяха си останали у дома да се лекуват.

Изчислените с математически модели 5% повече болни при този сценарий е по-скоро долната граница, казват експертите. За по-точна оценка на рисковете от ходенето болен на работа трябва да се направят специални епидемиологични проучвания.

Редактор Ина Димитромва

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -