петък, 12 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКак да се справим с постоянно запушения нос

Как да се справим с постоянно запушения нос

Запушеният нос е основно оплакване, с които пациентите посещават кабинета на специалистите по УНГ. Ситуацията при всеки е различна. Възпалението на носната лигавица е ринит, който може да бъде остър или хроничен. 80% от причинителите на острите ринити са вируси, но след това често се наслагва и бактериална инфекция, казва проф. д-р Диляна Вичева, специалист по УНГ от Пловдив и председател на Българското ринологично сдружение (на снимката). При вирусните инфекции секретът е воднист, а при бактериалните – гъст, лепкав и жълто-зелен.

При малките деца, които не могат да си духат носа, секретът се стича назад, гърлото се зачервява и те започват да кашлят. Нарича се задно-капещ синдром, уточнява проф. д-р Вичева. Майките дават сиропи за кашлица, но ако не се оправи течащият нос, няма да спре и кашлицата. Лечението е наложително, защото задържането на секретите ги отвежда към синусите, получава се риносинуит. Лигавицата покрива и синусите, затова възпалението въвлича и тях. Може да се получи тонзилит, отит или фарингит.

Кога ринитът става хроничен?

Ако хремата е постоянна и не се овладява, процесът става по-труден за лечение. Причинителите може да са различни, но винаги има възпаление на лигавицата. Един от факторите за трайните проблеми с носа е хроничното дразнене с цигарен дим или прах (София е един от най-мръсните градове в Европа). При такава хрема хората често се оплакват от сухота в носа.

Грешки в лечението на хремата

Хората често опитват да самолекуват хремата си с капки от аптеката, посочи проф. Вичева. Само че повечето от тях съдържат едно и също вещество – ксилометазолин, което действа съдосвиващо. То не бива да се прилага повече от 7 дни. Продължителната му употреба води до трайно запушен нос, нарича се медикаментозна хрема. Установим ли подобен проблем, нашата задача като лекари е да се възстанови движението на ресничките (лигавицата на носа е изградена от ресничест епител, при движението на ресничките носът се чисти) и да се отпуши носът, пояснява председателят на Българското ринологично сдружение. Функцията на ресничките е много важна, защото те изчистват секретите и филтрират въздуха, който вдишваме, от прах и болестотворни причинители.

Понякога носът е запушен под въздействие на емоциите. Става дума за вазомоторен ринит, казва още проф. д-р Вичева. За да разбере обаче, че хремата е на базата на емоция, лекарят трябва много добре да е разпитал пациента.

Хипертрофията на носната лигавица с гъст, лепкав секрет

Нерядко се наблюдават хипертрофични ринити, при които може да има преплитане на различни проблеми – нелекувани инфекции, алергичен момент или медикаментозен ринит. Симптомите са запушен нос с гъсти лепкави секрети, които се точат и трудно се вадят, може да има и главоболие. В такива случаи се препоръчва микробиологично изследване, което търси причинител. Може да има хипертрофия на конхите (малки кухини до ноздрите), което също причинява главоболие.

Как се лекува хипертрофичен ринит?

УНГ лекарят влиза в носа със специални щипки и го оглежда. Лекарствата се избират много внимателно, защото повечето капки за нос са предназначени за остър ринит при простуда. Много добър ефект се постига с хомеопатичните лекарства на Немския хомеопатичен съюз, посочва проф. Вичева (на снимката). Спреят за нос Инфлуназал е нов на пазара, създаден е на основата на растението Луфа оперкулата, доказано ефективно при остри и хронични заболявания на лигавицата на носа. Той намалява воднистата секреция, отока, отпушва носа и въздухът минава много по-добре. Луфа оперкулата е от семейство Тиквови от Южна Америка. Ефектът от нея е, че блокира възпалението, като запазва 4-те важни фунции – обоняние, дишане, резонанс и филтриране; намалява отока, потиска секрецията, подобрява движението на  ресничките, премахва коричките в носа.

Може да се използва и при кърмачета под 1 г., за разлика от много други капки. При тях се впръсква по веднъж във всяка ноздра 2 пъти дневно, а при по-големи деца и възрастни – 3 пъти на ден по 1-2 впръсквания във всяка ноздра, в зависимост от възрастта.

Ако човек има трайно запушен нос, трябва да прилага Инфлуназал поне 3-6 месеца, за да се възстанови лигавицата. Още по-добър е ефектът в съчетание с комбинирания хомеопатичен препарат за лечение на хрема и синузит Цинабсин, който възстановява функцията на носната лигавица.

Тази схема на лечение помага и при сух ринит с атрофия. При него лигавицата е изтъняла, капилярите прозират и дишането е затруднено. В носа има засъхнали корички (крусти), които пречат. Човек е изкушен да изчопли това, което запушва носа. На практика обаче допълнително го разранява и вкарва нови инфекции.

Алергичната хрема – едно от 3 деца е засегнато

Алергичният ринит е доста често срещан проблем в наши дни. Особено в замърсените големи градове като София всяко второ-трето дете страда от него. С такава диагноза проследяването се прави през целия живот, посочва проф. д-р Вичева. Има периоди на лечение, периоди на почивка и периоди на профилактика. Особено в детската възраст никога не се знае кой алерген ще отключи реакция. Понякога това може да бъде и вирус.

Типични симптоми на алергичната хрема са:

  • Сърбеж в очите
  • Сърбеж в носа
  • Кихане

На вид здравата лигавица е розова, но при алергичните деца тя е леко лилава на цвят, пояснява лекарката. Особено сега със застудяването състоянието на деца, склонни към такъв вид хрема, може да се влоши. Запушването на носа се провокира от влагата, праха и домашните любимци. Други често срещани алергени в практиката са полени, червено вино и ядки, изброява проф. д-р Вичева.

Алергичен тест се прави, когато детето е навършило 3 г. Той е ориентировъчен. Най-важно е майката да бъде щателно разпитана, това ориентира лекаря на какво реагира детето. Не бива да се забравя, че децата по принцип боледуват много до 6 г. Изграждането на имунитет минава през пряката среща с вируси или бактерии. При лечението на малко дете трябва да се прегледа и майката. Много често дете и майка страдат от един и същи причинител. Ако тя не се лекува, се получава порочен кръг на многократно предаване на заразата.

При алергичен ринит препоръчвам схема на лечение с Инфлуназал и Ринитал – друго комбинирано хомеопатично лекарство, допълва проф. д-р Вичева.

Третата сливица се оперира не според големината, а според усложненията

Третата сливица често е повод за притеснения в ранната детска възраст. Колкото по-често боледува детето, толкова повече се разрастват нейните тъкани.

Третата сливица стои чак до пубертета. Тя е имунна тъкан, която е като вулкан с кратери, посочва специалистът. В нея бактериите се размножават и в един момент тръгват в някаква посока. Водещ фактор за решението дали да се оперира не е големината на сливиците. Ако детето има малки сливици, но често прави отит, пневмония или бронхит, е знак да се махнат сливиците. Никога операцията не се прави преди навършване на 3 г. Ако се оперира точно на тази възраст, след година-две третата сливица пак ще се появи и може да се наложи втора операция. Ако се оперира на 4-5 г., дори и да се появи наново, към 11-а година тя се стопява и изчезва. По правило втора операция не се налага.

Преценката е индивидуална според състоянието на детето, обобщава проф. д-р Вичева. Ако е трябвало да е махне, но не е направено навреме, може да се появи деформация на горната челюст. Получава се недостиг на кислород за мозъка, децата по-трудно запаметяват. Стоят с отворена уста, добиват глуповат вид, защото не могат да дишат.

Ина Димитрова

Свързани публикации

1 коментар

  1. Стиснете с пръсти запушения нос. Устата ви също трябва да е затворена през цялото време. Започнете да се разхождате. Вероятно ще успеете да направите 20-30 стъпки преди да си поемете отново въздух. Имайте предвид, че за да постигнете желания резултат, носът и устата ви трябва да са затворени през цялото време, без значение колко силно искате да си поемете дъх.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -