Хрема със секрет в гърлото може да е от вируси и алергия

PRINT
болки в гърлото

Много често хората се оплакват, че имат хрема, но секретът вместо напред през ноздрите, се стича отзад в гърлото. На какво се дължи това и как трябва да се лекува? Когато сме били човекоподобни маймуни с приведена напред стойка, секретите от носа по силата на гравитацията са изтичали напред.

Сега стойката ни е изправена, наклонът на носната кухина е към носоглътката и секретът се стича там нормално, без това да се нарича „задна“ хрема. Този път на носния секрет ние не го усещаме, ако количеството е колкото е нужно. Когато то се увеличи, пациентът го усеща и се появява това странно понятие „задна“ хрема.

В какви случаи се среща увеличено количество носен секрет?

В детската възраст често се дължи на възпалението на назофарингиалната тонзила (третата сливица). В носоглътката е налице слузно-гноен ексудат, който изтича в гърлото.
При пациенти с алергия, не само деца, но и възрастни, жлезите на носната лигавица произвеждат повече слуз, която се стича в гърлото. Тук е моментът да се отбележи, че алергичните хора много по-лесно боледуват от респираторни вирусни инфекции, тъй като слузта е идеална среда за вирусите.

Носният секрет се увеличава при възрастни хора, които лекуват високо кръвно налягане. Препаратите за понижаване на кръвното налягане уголемяват носните раковини и те произвеждат повече слуз, която се изтласква в гърлото.

Секретът, който не може да се издуха навън, а отива към гърлото не може да се издуха, защото носната лигавица има специални механизми, които го насочват към гърлото. Когато тези механизми се парализират от нашествие на вируси (остра хрема) и продукцията на носния секрет е голяма, тогава под силата на въздушната струя го издухваме навън или смъркаме навътре. Такава парализа на носните реснички се получава, ако поставяме в носа неподходящи лекарства. Все още виждам рецепти на колеги, които невежо използват носни капки с гентамицин. Това лекарство парализира пътя на секрета.

Второто оплакване е за отслабване и одрезгавяване на гласа от стичащия се отзад секрет. Предположението, че секретът уврежда гласа, е погрешно. Секретът попада в гърлото; хранопровода, стомаха и червата, но никога не отива в гръкляна, трахеята и белите дробове. Там течни продукти не попадат, а само газови с дишането. Друг е въпросът, че лигавицата на долните дихателни пътища при алергични лица сама си произвежда слузест секрет по същите механизми като в носа. Много тежка комбинация при жени е наличието на алергия и тютюнопушене. Тютюневият дим причинява определен вид хроничен ларингит (едем на Ранке), при който гласът спада.

Секретът от носа и носоглътката няма връзка с промените в гласа, но може да се дължи на общо заболяване, например алергия. При подробен преглед причините се установяват и се назначава правилното лечение.

Проф. Георги Едрев

 

Проф. Георги Едрев, специалист по УНГ

[Общо: 107    Средно: 3/5]
Хрема със секрет в гърлото може да е от вируси и алергия беше последно модифицирана от: юли 3rd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *