четвъртък, 20 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеХрема със секрет в гърлото може да е от вируси и алергия

Хрема със секрет в гърлото може да е от вируси и алергия

Много често хората се оплакват, че имат хрема, но секретът вместо напред през ноздрите, се стича отзад в гърлото. На какво се дължи това и как трябва да се лекува? Когато сме били човекоподобни маймуни с приведена напред стойка, секретите от носа по силата на гравитацията са изтичали напред.

Сега стойката ни е изправена, наклонът на носната кухина е към носоглътката и секретът се стича там нормално, без това да се нарича „задна“ хрема. Този път на носния секрет ние не го усещаме, ако количеството е колкото е нужно. Когато то се увеличи, пациентът го усеща и се появява това странно понятие „задна“ хрема.

В какви случаи се среща увеличено количество носен секрет?

В детската възраст често се дължи на възпалението на назофарингиалната тонзила (третата сливица). В носоглътката е налице слузно-гноен ексудат, който изтича в гърлото.
При пациенти с алергия, не само деца, но и възрастни, жлезите на носната лигавица произвеждат повече слуз, която се стича в гърлото. Тук е моментът да се отбележи, че алергичните хора много по-лесно боледуват от респираторни вирусни инфекции, тъй като слузта е идеална среда за вирусите.

Носният секрет се увеличава при възрастни хора, които лекуват високо кръвно налягане. Препаратите за понижаване на кръвното налягане уголемяват носните раковини и те произвеждат повече слуз, която се изтласква в гърлото.

Секретът, който не може да се издуха навън, а отива към гърлото не може да се издуха, защото носната лигавица има специални механизми, които го насочват към гърлото. Когато тези механизми се парализират от нашествие на вируси (остра хрема) и продукцията на носния секрет е голяма, тогава под силата на въздушната струя го издухваме навън или смъркаме навътре. Такава парализа на носните реснички се получава, ако поставяме в носа неподходящи лекарства. Все още виждам рецепти на колеги, които невежо използват носни капки с гентамицин. Това лекарство парализира пътя на секрета.

Второто оплакване е за отслабване и одрезгавяване на гласа от стичащия се отзад секрет. Предположението, че секретът уврежда гласа, е погрешно. Секретът попада в гърлото; хранопровода, стомаха и червата, но никога не отива в гръкляна, трахеята и белите дробове. Там течни продукти не попадат, а само газови с дишането. Друг е въпросът, че лигавицата на долните дихателни пътища при алергични лица сама си произвежда слузест секрет по същите механизми като в носа. Много тежка комбинация при жени е наличието на алергия и тютюнопушене. Тютюневият дим причинява определен вид хроничен ларингит (едем на Ранке), при който гласът спада.

Секретът от носа и носоглътката няма връзка с промените в гласа, но може да се дължи на общо заболяване, например алергия. При подробен преглед причините се установяват и се назначава правилното лечение.

Проф. Георги Едрев

 

Проф. Георги Едрев, специалист по УНГ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -