Защо постоянно ми се стича секрет в гърлото?

PRINT
носа бактерии инфекция запушен нос

Този проблем се дължи на хронична хипертрофична хрема, най-често причинена от нелекувана алергия. Много пъти съм чувал в отговор: но аз нямам хрема, нищо не ми изтича от носа. В случая симптомът носен секрет се бърка със заболяването хрема. Когато носната лигавица е възпалена от риновируси, които са причинители на острата хрема, секрецията изтича навън.

Вирусите парализират движението на носните реснички, които направляват слузта към гърлото, и започва обилна секреция, която изтича навън. При остър пристъп на алергична хрема картината със секрецията е подобна. При хронична хипертрофична хрема носната лигавица надебелява, слузните жлези стават много, произвеждат по-голямо количество слуз.

Когато сме били човекоподобни маймуни (ако теорията на Дарвин е вярна), при наведена глава напред и надолу секретът е изтичал навън. При изправен стоеж секретът по силата на гравитацията отива към гърлото. Когато количеството му е нормално, не го усещаме. Ако количеството е голямо, се получава проблемът със стичането на секрет в гърлото.

Хипертрофия на носната лигавица се получава при злоупотреба с носни капки, при някои хипотензивни средства, при противозачатъчни средства и др. Но главната причина за това често срещано заболяване е алергията. Затова системното й лечение подобрява състоянието на пациентите.

При изгаряне на носната лигавица с електрокалтер, с радиочестотен ток, с лазер проходимостта на носа се подобрява, но с временен ефект. Изгарянето не лекува алергията, а само разширява носната кухина. Затова тази манипулация влиза в схемата на лечението на хроничната хипертрофична хрема, но не е основно лечебно средство.

Проф. Георги Едрев

Проф. Георги Едрев, специалист по УНГ

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
От какво може да е болка в областта под очите?
Защо няма облекчение, когато при хрема духам носа си?
Защо расте третата сливица при децата
[Общо: 62    Средно: 2.9/5]
Защо постоянно ми се стича секрет в гърлото? беше последно модифицирана от: януари 2nd, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *