От какво може да е болка в областта под очите?

PRINT
главоболие мигрена

Актуализирана на 01.06.2018 г.

Под очите са разположени двата най-големи синуса – горночелюстни (максиларни). Възпалението им (синузит) причинява силно главоболие, най-често в челото, по вътрешната част на орбитите, а понякога и в цялата глава.

В тези случаи при натиск или почукване под очите се установява болка. Синузитът не е просто възпаление на лигавицата на синусите, а задръжка на гной в кухината, която не изтича или само частично изтича през естествените отвори на синусите в носната кухина.

Хроничният синузит най-често е гнойно-полипозен

синузит синуси болка под очитеТакова остро възпаление обикновено трае 2-3 седмици и преминава. Какво е положението, ако е налице хроничен синузит. Най-честата му форма е гнойно-полипозната, но тя засяга главно етмоидалните синуси и много по-рядко максиларните.

Понякога недобра преценка може да даде оториноларинголог, рентгенолог или личен лекар „не виждаш ли, че имаш хроничен синузит“ като посочва някое несъществено петно на рентгеновата снимка и пациентът през целия си живот мисли, че наистина има хроничен синузит. За да се постави диагнозата, трябва първо добър преглед на носа.

Под добър се разбира оглеждане на носната кухина и отворите на синусите с ендоскопска оптика, а не с обикновено огледало. Второ рентгенова снимка или компютърна томография с добър центраж.

При лошо центриране на главата в долната част на синуса попада слепоочната кост, в която всъщност е средното ухо и снимката е разчетена като „ниво течност при синузит“. После е трудно да се обясни, че не е така.

Ехографията понякога е по-добра от рентгена за диагнозата

синузит болка под очитеИзползване на други диагностични методи – най-голямо значение има ехографията на синусите, която, ако е добре направена, има по-голяма стойност при максиларните синузити дори от рентгеновата снимка.

Риноманометрията и акустичната ринометрия показват обема въздух и конфигурацията на носната кухина и в зависимост от промените косвено допринасят за диагнозата синузит.

Четвърто: в редки случаи се налага инвазивна методика индоскопия на максиларния синус и оглеждане на кухината с оптика, дори вземане на биопсия от лигавицата. В миналите години, когато липсваха оптики, се правеше диагностична пункция на максиларния синус и от огледа на промивната течност се преценяваше наличие на синузит.

Ако при даден пациент не са направени споменатите диагностични прийоми, говоренето за синузит(особено хроничен) е произволно. Какво друго би могло да се срещне в тази област. От предната стена на максиларния синус излиза клон на троичния нерв и при невралгия има периодично главоболие.

Изкривената носна преграда може да причини главоболие

Ако е налице изкривена носна преграда или хипертрофия на носната лигавица (хронична хрема) и този дефект пречи на нормалната вентилация на дадения синус, в него се получава вакуум и се демонстрира „вакуумно“ главоболие.

Не трябва да се забравя, че горните зъби в голямата си част са в непосредствена близост до долната стена на максиларния синус. При наличие на кариес, гранулом, периодонтит могат да симулират заболяване в синуса.

В заключение ще кажем, че става дума за проблем, който изключително често се случва. Основното в случая е дали нашата пациентка има максиларен синузит или не. Ако липсва синузит, се уточнява какво има и се предлага лечение.

Проф. Георги Едрев, специалист по УНГ

Свързани теми: Опасни ли са полипите в носа и ухото?

Постоянно запушеният нос може да е хипертрофична хрема

Може ли да боледувам по-често от гърло заради изкривена носна преградка?

НИМКА: ДАК

[Общо: 9    Средно: 1.9/5]
От какво може да е болка в областта под очите? беше последно модифицирана от: юни 1st, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *