сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеГотовата бебешка храна дава половината от полезните вещества на домашната

Готовата бебешка храна дава половината от полезните вещества на домашната

Готовите бебешки храни притежават два пъти по-малко хранителни вещества от домашно приготвените, установи британско проучване. Много от купешките пюрета и други продукти притежават високи нива на захар, а част от тях се рекламират за употреба още от 4-месечна възраст на бебето – период, в който то още трябва да бъде хранено само с кърма или адаптирано мляко. Изследването е дело на факултета по хранене на Университета в Глазгоу.   За целта екип от експерти е изследвал всички бебешки храни на британски производители, някои от които се предлагат и у нас – Cow & Gate, Heinz, Boots, Hipp Organic, Ella’s Kitchen и Organix. Сред тях са включени пюрета, зърнени каши, които се разтварят с мляко или вода, бисквити, десертни блокчета, сладкиши и други. Общото заключение на учените е, че голяма част от предлаганите на пазара бебешки храни не изпълняват основната си и често рекламирана цел – да дадат на детето допълнителни хранителни вещества и да го приучат на различни вкусове и консистенции.

Специалистите препоръчват отбиването на детето да стане най-рано след шестия месец. Много родители обаче решават да започнат захранването по-рано, затова и на пазара е пълно с продукти, етикирани „подходящо от 4-месечна възраст на детето“. От 479 изследвани храни 201 са били таргетирани към деца на 4 месеца. Огромен дял – 65%, са били подсладени храни, а 364 са готови пюрета за директна консумация.
Откъм калорийно съдържание пюретата съдържат 282kJ (67 калории) на 100 г, което е почти идентично с калориите на адаптираното мляко (283kJ на 100g). Домашните пюрета и супи обаче се оказват много по-хранителни от купешките. В случая сравнението е правено с пилешка супа, телешко с картофено пюре, ябълки с крем и ябълки с оризов пудинг.

Макар че сухите храни и десертчетата съдържат повече калории, те основно идват от „много високото“ според учените съдържание на захар. Съдържанието на желязо в повечето храни също е по-ниско, отколкото е в адаптираното мляко. „Пазарът на детски храни във Великобритания – заключава изследването,- предлага основно сладки, меки храни под формата на пюре, насочени към бебета на възраст от 4 месеца. Повечето от тези продукти са готови за консумация, но не са по-хранителни от адаптираното мляко и като цяло са по-бедни на хранителни вещества от домашната храна. Това на практика означава, че 50 грама домашна храна дава толкова енергия и протеини, колкото 100 грама купена от магазина храна“.
Британското здравно министерство препоръчва постепенно преминаване към твърди храни със зърнени каши, зеленчуци и плодове, преди да се стигне до храна, богата на протеини. Съветът към майките е да продължат да кърмят детето през това време или да му дават 500 мл адаптирано мляко на ден, докато детето навърши 1 годинка.

Много от готовите продукти са сладки, но учените предупреждават, че постоянното предлагане на определен вкус в най-ранна възраст на бебето го кара да развие предпочитания към него. Макар че повечето бебешки храни използват плодова захар вместо бяла, това пак води до проблеми със зъбите, напомнят специалистите.
Производителите не приемат с лека ръка заключенията на Университета в Глазгоу. „Поколения родители са се доверили на „Хайнц“ за своите деца и намират нашите продукти за безопасни и хранителни. Те са приготвени специално за нуждите на бебето, а рецептите предлагат правилните вкусове и консистенции“, коментират от гиганта в хранителната индустрия пред „Гардиън“. В същия дух е изказването и на Cow & Gate, но оттам се застраховат, че техните продукти трябва да бъдат част от комплексно меню, включващо също домашна храна и майчино или адаптирано мляко, което си остава най-важният източник на хранителни вещества за детето до първата му годинка.

От „Органикс“ заявяват, че не прибавят витамини и минерали към храните си, тъй като те са органичен продукт. Изключение се прави само в случаите на регулация или закон. Например законът във Великобритания задължава към всички храни на зърнена основа, предназначени за отбиване на детето, да има витамин В1, тъй като той е изключително важен за развитието на здрава нервна система, освен това е необходим за освобождаването на енергия, за храносмилането и растежа. Неправителствени организации обаче настояват хранителната индустрия да престане с етикетите „от 4 месеца на бебето“ и да влезе в крак със съвременните тенденции за по-дълго кърмене. Много родители, разбира се, прибягват до така удобните бурканчета от магазина, но специалистите все пак препоръчват да се положи известно усилие за приготвяне на домашна храна.

СЪВЕТИ
– Давайте само каши от един вид зърнени култури, например оризова, ечемичена или овесена. Оризовата каша е най-лесно храносмилаема за бебето. След навършване на 8-месечна възраст можете да давате и смесени зърнени каши.
– Най-добрият избор за първа твърда храна на детето е бебешка каша, обогатена с желязо.
– Въвеждайте само по един вид нова храна. Изчакайте 7 дни, преди да дадете следващия вид нова храна, за да може бебето да се адаптира.
– Поради високото съдържание на нитрати на бебета под 6-месечна възраст не бива да се дават спанак, цвекло, ряпа, моркови или зелени салати.
– Не давайте на бебето мед и храни, които съдържат мед.
– Ако детето не харесва определени храни, продължете да ги предлагате от време на време. Вкусовите предпочитания на бебетата често се променят.
– Избягвайте следните храни, които могат да предизвикат задавяне: сурови зеленчуци (зелен грах, зелен фасул, целина, моркови), цели царевични зърна, големи парчета сирене, цели зърна грозде или дребни плодове като боровинки, череши, парчета месо, ядки, солети.
– През първите 12 месеца избягвайте полуфабрикатите, бекон, шунка, колбаси, пържени картофи, газирани напитки и всякакви храни с големи количества мазнини, сол и захар.
– Не добавяйте сол, захар, мазнини, сосове, кетчуп или подправки към храната на бебето.
– Не давайте белтъци, преди детето да навърши 1 година, поради опасността от алергична реакция.
(От брошура на Американската педиатрична асоциация, издадена и на български език)

СНИМКА: ДАК

Свързани публикации

1 коментар

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -