петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниИзправиха крачето на 5-годишно дете с рядка болест - артрогрипоза

Изправиха крачето на 5-годишно дете с рядка болест – артрогрипоза

Екипът на д-р Атанас Кацаров от Клиниката по детска травматология извърши много рядка у нас операция на 5-годишно момиче с артрогрипоза. Благодарение на интервенцията едното краче на детето вече е изправено. „Сега оперирахме едното краче, изправихме ходилото, освободихме глезена, задноходилните и средноходилните стави, срязахме кривите кости и ги фиксирахме с метални импланти и направихме сухожилно удължаване и преместване. Детето ще носи гипс 5 седмици“, обясни детският ортопед д-р Кацаров. Имплантите се заплащат от фонда за лечение на деца към МЗ. Момиченцето е оперирано досега няколко пъти в други болници с незадоволителен резултат. 

Артрогрипозата е рядко вродено заболяване. Честотата е 1/5000 живородени. Децата са с контрактури и мускулна слабост – не могат да движат ставите на крайниците. Засяга крайниците симетрично. Раменете са огънати навътре, лактите свити, а китките и дланите обърнати навътре, с невъзможност да движи пръстите. Крачетата са криви, ходилата силно навътре, децата стъпват по външния ходилен ръб и на пръсти.
Предстои да бъдат извършени още операции и на останалите крайници, за да може детето да се интегрира и да води пълноценен живот.

Свързани теми: Отново безплатни прегледи за деца в „Пирогов“

Как да окажем първа помощ на дете при травма

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -