Защо расте третата сливица при децата

PRINT

Носните прегради на всички хора по земята са изкривени, но в различна степен. Няма перфектни носове, освен ако не са оперирани. Това каза председателката на Българското ринологично сдружение доц. Диляна Вичева, която работи в клиниката по Уши, нос и гърло в Университетска болница „Св. Георги“ в Пловдив.

Тя обясни, че много често изкривяванията са генетично заложени или по рождение. Но в значителен брой от случаите те са резултат от травма в детството. Понеже носът е изпъкнала част на лицето, малчуганите падат и се удрят. Органът съдържа много хрущяли и високо съдържание на вода и се получава удар-трамплин, при който няма кръвотечение или насиняване, но все пак вече има травма. За жалост много родители я неглижират, но структурите на носа са изкривени, а това води до неприятни последици като синуити и растеж на третата сливица при децата. Това обикновено се установява впоследствие, когато започнат проблемите, каза доц. Вичева.

Имали сме случаи на толкова силно изкривена преграда, при която задръжката на секрет е толкова голяма, че предизвиква оток под очите, посочи тя. В такива случаи се прави риносептопластика, за да се възстанови нормалното дишане на пациента и през двете ноздри.

За да се постигне желаният ефект, е много важна ролята на хирурга, но и на пациента в постоепаритивния период, когато се махат плаките, а всеки ден се прави щателен назален лаваж. Носът е много богато кръвоснабден и ако не се изчиства добре след интервенцията, има огромна опасност от сраствания и проблеми с дишането за пациента. Слагат се редица мехлеми за изчистване на носните половини след операцията. В противен случай се опорочава работата на хирурга и пациентът казва: „След операцията станах по-зле!“

Ринолозите залагат на функционалната хирургия, защото за тях най-важното е да се запази функцията на носа, който притопля, зачиства и овлажнява въздуха, обогатява го с кислород и го праща към белите дробове. Това устата не може да го направи.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

[Общо: 1    Средно: 1/5]
Защо расте третата сливица при децата беше последно модифицирана от: май 26th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *