Ларингитът най-често се причинява от вируси

PRINT

Ларинксът е орган, който се състои от мускули, хрущяли и съединителна тъкан. Той участва в говора, дишането, преглъщането. Синхронното действие между ларинкса и гълтача (фаринкс) предпазва дихателните пътища от аспириране на чужди тела и течности.

Инфекции и токсични вещества възпаляват лигавицата

Ларинксът играе важна роля при говора поради наличие на гласни връзки. Лигавицата, която покрива ларинкса, може да се възпали и набъбне н под въздействие на различни причини като вирусни инфекции – най-често рино- и аденовируси, бактериални и гъбични инфекции, замърсена работна среда, прах, токсични газове, температурни промени, злоупотреба с алкохол. Изключително голям враг на ларинкса е тютюнопушенето!

Дрезгавият глас може да е по много причини

При силна кашлица при професии с прекомерно говорене (учители, певци и т.н.) и при хора с гастроезофагиално-рефлуксна болест (ГЕРБ) също може да се развие възпаление на ларинкса (ларингит).

При пациенти с астма и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), които употребяват инхалаторни кортикостероиди и не правят промивки на гърлото със сода и вода след всяка инхалация, може също да се предизвика промяна в лигавицата на ларинкса, която да доведе до одрезгавяване на гласа.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Пушенето уврежда първо гласните връзки 
Как се познава, че имам ларингит? 
Дрезгавият глас може да е заради стомашната киселина 

Поради оточността на лигавицата най-честите симптоми са одрезгавяване на гласа или липса на глас (афония), сухота, дразнеща суха кашлица, която постепенно може да премине във влажна, може да има и общо неразположение.

Правилното лечение елиминира симптомите

Ако се потърси навреме лекарска помощ и се проведе навременно лечение, ларингитът отшумява напълно. При пушачите, при които е силно намален локалният имунитет на дихателните пътища, може инфекцията да премине в долните дихателни пътища с развитие на пневмония. Ако дрезгавият глас продължи повече от 10 дни, трябва да се потърси помощта на специалист по уши-нос-гърло.

Най-чести причинители са вирусите, затова лечението не се отличава от лечението на острите респираторни инфекции – „пазене на леглото“, чайове, витамини и щадене на гласа. При неповлияване на състоянието до 3 дни се преценява необходимостта от антибиотик.

Как да се пазим от ларингит

Изключително важна е профилактиката на ларингита. Преди всичко спирането на цигарите и избягване на пасивно пушене! В затворените помещения и особено в спалните трябва да се поддържа нормална влажност на въздуха, защото сухият въздух създава благоприятни условия за изсушаване на лигавицата на дихателните пътища и развитие на инфекции.

Рационалното хранене и позитивното мислене са най-сигурният начин за поддържане на добър имунитет и предпазване от респираторни инфекции! И особено важно: при първи прояви на респираторна инфекция да се потърси навреме лекарска помощ!

д-р София Ангелова

 

Д-р София Ангелова, специалист по белодробни болести

[Общо: 4    Средно: 3.3/5]
Ларингитът най-често се причинява от вируси беше последно модифицирана от: декември 6th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *