вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоИнтервюБолка и затруднено преглъщане - може да е еозонофилен езофагит

Болка и затруднено преглъщане – може да е еозонофилен езофагит

Затрудненото преглъщане не е необичайно явление и една от причините може да бъде еозинофилен езофагит (ЕоЕ). При възрастни пациенти става дума за eoзинофилно  възпаление на хранопровода със смущение в неговата функция. Хората с това заболяване често остават недиагностицирани с години. Симптомите – чувство на засядане на храна, затруднение при преглъщане, повръщане, киселини, кашлица и болка зад гръдната кост, ги водят при различни специалисти, често гастроентеролози, пулмолози и кардиолози. 

Затруднението при преглъщане може да има различна причина. Например тумори, заболявания на сърдечния мускул, уголемени лимфни възли, нарушения на моториката на хранопровода от органична или психогенна причина. Подробната анамнеза спомага за откриване на характерните симптоми на локализираното в хранопровода еозинофилно възпаление. Хората с диагноза еозинофилен езофагит, известен още като „езофагеална астма“, са 30 до 55 души на 100 000 жители в Европа и САЩ.

В това интервю д-р Мариана Мандажиева, алерголог и управител на МЦ „Искър“, разказва най-важното, което трябва да знаете за заболяването. (Може да запишете час за преглед с направление, осигурител или свободен прием на телефон 0877589040, между 9 и 16 часа в делничен ден).

Какво представлява еозинофилния езофагит?

Еозинофилният езофагит (EoE) е хронично, имунологично причинено възпаление на хранопровода, което се среща предимно при мъже, като пикът е във възрастта между 30 и 50 години. Еозинофилен означава, че определена подгрупа имунни клетки, а именно еозинофилните гранулоцити, се срещат в натрупвания в тъканни проби от хранопровода.

Сенната хрема, астмата и екземата са значително по-чести при пациенти с EoE, отколкото в общата популация. Въпреки това не е доказано, че алергичната предразположеност увеличава риска от заболяването. Еозинофилният езофагит е различен от често срещаните киселини или рефлуксна болест, макар че двете може да протичат паралелно.

Кои са основните симптоми на еозинофилен езофагит? 

Типични признаци на заболяването при възрастни са:

 • затруднено преглъщане (дисфагия);
 • оригване;
 • стомашни киселини;
 • засядане на храна („синдром на стекхаус“);
 • болка в гърдите, най-често зад гръдната кост;
 • в по-редки случаи кашлица;
 • рядко повръщане.

Типични симптоми на еозинофилен езофагит при деца са:

 • гадене, повръщане;
 • стомашни киселини;
 • затруднения при преглъщане;
 • болка в гърдите;
 • оригване;
 • кашлица;
 • загуба на апетит до отказ от храна;
 • смущения в растежа.

Ако причината за затрудненото преглъщане не бъде установена, тези хора често години наред се борят с тази неприятна „буца в гърлото“ и непредвидимия риск от дълготрайно запушване на хранопровода. Засегнатите променят хранителните си навици, по-специално дъвчат внимателно, избягват влакнести и сухи храни и винаги пият много течности по време на хранене. Често им се налага да повръщат заседнала храна или да се опитват да я вкарат насила в стомаха с вода.

Кои са рисковите фактори за заболяването?

Причините за възникване и механизма на заболяването все още не са разгадани напълно. Има доказателства за участие на генетични фактори, както и на фактори от околната среда. Посочват се фактори като преждевременното раждане, раждането посредством цезарово сечение, лечението с антибиотици в много ранна възраст, хранителната алергия. Липсата на среща с полезни микроби от околната среда, основен постулат  в хигиенната хипотеза за експанзията на алергични заболявания, е едно от обясненията за изява на ЕоЕ.

 По принцип мъжете са по-засегнати от затруднения в преглъщането, отколкото жените. 75 процента от пациентите с EoE са мъже, само 25 процента са жени.

Съществува и по-висок риск от затруднения при преглъщане при хора, които имат анамнеза за алергични заболявания. Около 70 процента от пациентите вече имат алергии, когато са диагностицирани с еозинофилен езофагит. Хранителните алергии са често срещани при децата, докато при възрастните преобладават респираторните алергии като алергичен риноконюнктивит или астма. Съществува и наследственост при езофагеалната алергия, предава се по-често по майчина линия. 

Кои са причините за затрудненото преглъщане?

Първоначално не е било ясно дали става дума за автоимунно заболяване или алергия. Автоимунният произход би бил резултат от вътрешен тригер, докато алергичният би означавал нарушена реакция на имунната система към външен фактор. Еозинофилният езофагит е мултифакторно хронично, алергично, имунно обусловено заболяване, при което изливът на възпалителни медиатори от активираните еозинофили в стената на хранопровода, е причина за оток и стеснение на хранопровода с резултат затруднено преглъщане.

Ръстът при еозинофилния езофагит отговаря на нарастващото разпространение на алергиите в индустриалните страни. 

Казахте, че еозинофилният езофагит е по-чест при хора с алергии. Това алергично заболяване ли е всъщност?

Смята се, че хранителната алергия е в основата на ЕоЕ, но връзката между хранителата алергия и ЕоЕ е комплексна. Важно е провеждането на алергологични тестове. Въз основа на положителните резултати от кожно-алергични и серумни тестове за алергия, изхожда концептията за елиминационните диети с две, с четири и с шест храни. Това са основните алергизиращи храни като мляко и млечни продукти, яйца, соя, пшеница, ядки/фъстъци, риба и морски дарове. В много случаи след отстраняване от диетата на храната, към която е доказана алергия, симптомите се подобряват в рамките на няколко седмици.

Еозинофилният езофагит е самостоятелно заболяване, в общността на което се откриват различни клъстери въз основа на имунния механизъм и преобладаващото тъканно възпаление, което не винаги е по типа на познатата IgE-медиирана алергия. За илюстрация: При орален алергичен синдром (OAS) IgE-медиирана алергия например контактът на устната лигавица с ядки може да доведе до остри симптоми като подуване на устната лигавица и чувство на стягане в устата и гърлото. Това е незабавна алергична реакция тип I. В кръвта на пациента може да се открият специфични IgE антитела към ядки. Подобна е ситуацията и при поленовата алергия. Пациентът реагира незабавно на вече алергизиралите го поленови зърна с кихане, хрема и сърбеж. Това е типична IgE-медиирана алергия. В случай на IgE-медиирани алергии, тригерите често могат да бъдат открити с помощта на класическите тестове за алергия. При езофагита невинаги е така.

Какво се случва в организма тогава?

Все още не е напълно разгадано, кои механизми играят роля при имунното затруднение при преглъщане. Имуноглобулините от клас IgE не изглеждат от централно значение при всички случаи на ЕоЕ. Високи IgE aнтитела заедно с повишени еозинофили в кръвта и множество съпровождащи атопични заболявания като астма, алергичен ринит/риноконюнктивит, атопичен дерматит  оформят една подгрупа или клъстер ЕоЕ.

Тук имат участие Т-лимфоцити и се говори за  имунно възпаление тип 2, което е по-благоприятно за лечение. При други пациенти не се откриват специфични IgE aнтитела в серума или в кожата, липсва кръвна еозинофилия, липсват дори тъканни агрегати от еозинофили в стената на хранопровода въпреки наличието на типични симптоми и фамилна обремененост (наличие на други членове с идентични симптоми в рода и семейството).

Има ли различни степени на тежест или характеристики при еозинофилния езофагит?

Да, има. В някои случаи има много леки затруднения с преглъщането, а при други симптомите са много тежки. Те се определят от степента на възпаление и изменение на стената на хранопровода, а именно развитие на фиброза  и пръстеновидно стеснение на лумена на хранопровода. 

Как се диагностицира еозинофилен езофагит?

Диагнозата алергия на хранопровода се поставя чрез прецизна анамнеза и ендоскопско изследване на хранопровода с вземане на тъканни проби (биопсии) от няколко места. Наличието на определно количество еозинофили в хистологичния материал потвърждава диагнозата.

Какви възможности за лечение има за еозинофилен езофагит?

Терапевтичните принципи на EoE могат да бъдат обобщени накратко така: „Диети, лекарства, дилатация“. Дилатация означава „разширяване на хранопровода“.

Как диетата помага при еозинофилен езофагит?

Ако е възможно да се идентифицират алергенните храни, т.е. онези храни, които причиняват затруднения при преглъщане и други подозрителни за ЕоЕ симптоми, тези храни могат да бъдат премахнати от менюто. Този подход на елиминация е както диагностичен, така и терапевтичен. Това може да приведе заболяването в ремисия. Практикуват се диети с две, четири и шест храни. С класическата „Диета за елиминиране на 6 храни“, изключително трудна за изпълнение, шестте категории храни, които най-често предизвикват алергии, се елиминират от менюто на пациента:

 • Животински млечни продукти
 • Пшеница или глутен
 • Ястия с яйца
 • Ядки
 • Соя
 • Морска храна.

След известно време те отново се въвеждат поетапно и се гледа дали някоя храна ще провокира симптомите.

Има ли медикаменти, с които да се постигне терапевтичен ефект? 

Както при алергичната астма, симптомите и възпалението могат да бъдат лекувани с локални кортизонови препарати като флутиказон, будезонид, циклезонид, мометазон. Те не се вдишват, а се поглъщат и разгръщат своя ефект локално директно върху повърхността на хранопровода. Затова те почти нямат странични ефекти на кортикостероидите.

Това е важно, тъй като EoE трябва да се лекува за дълъг период от време и това не би било оправдано с конвенционалните кортикостероидни препарати с доказани страничните ефекти. С тези лекарства се постига ремисия при около 70 процента от пациентите. Първият препарат, специално разработен за терапия на EoE и вече одобрен в много страни, е вид разтворима таблетка, която освобождава локално ефективния кортизон като активно вещество.

В съвременното лечение на ЕоЕ заслужено място заема и биологичната терапия, таргетни медикаменти, насочени към специфични компоненти и медиатори на имунното възпаление, анти-IgE терапия, анти-еозинофилни медикаменти и други. По тази причина е важно прецизното строго индивидуализирано диагностично определяне на клиничния и имунен тип на всеки случай с еозинофилен езофагит. Навременното и индивидуализирано лечение предотвратява неблагоприятния ход на заболяването и позволява постигане на пълна ремисия.

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -