събота, 22 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКакво помага при киселини

Какво помага при киселини

Повтарящите се киселини се наричат в медицината гастроезофагиална рефлуксна болест или ГЕРБ. Характерното е, че съдържанието на стомаха се връща към хранопровода – получава се рефлукс. Тази неестествена смяна на посоката на движение на храната води до усещането за киселини, а често и до болка в епигастриума.

Когато това се повтаря често, води до трайни увреждания на „връзката“ между устата и стомаха. Ако симптомите на рефлукс се появят по-често от два пъти седмично в продължение на повече от 3 седмици, заболяването се смята за хронично.

Гастроезофагеална рефлуксна болест засяга около 20% от населението. Оплакванията варират от парене в гърдите до чувство за заседнала в гърлото хапка. Но може да се появи по-често хълцане, оригване, хрипове или необяснима кашлица, гърлобол, дрезгав глас. Често тези оплаквания се влошават при лягане непосредствено след хранене и през нощта. Като временна мярка може да се търси облекчение чрез повдигане на главата на висока възглавница или избягване на храна преди лягане. Ако проблемите не отшумяват, е задължително да се отиде на лекар.

Когато човек яде, нормално храната преминава през хранопровода към стомаха. Пръстен от мускулна тъкан, наречен долен езофагеален сфинктер, пропуска еднопосочно храната и спира връщането й към хранопровода. Когато сфинктерът не се затваря правилно, съдържанието на стомаха може да се окаже обратно в хранопровода.

„Имам киселини“ звучи безобидно, но ГЕРБ може да доведе до сериозни здравословни проблеми като например хранопровод на Барет. При него нормалната лигавица се заменя с друг вид тъкан и има висок риск от рак в тази област. Затова е важно ГЕРБ да се лекува още при началните симптоми.

Според нова научна статия данните от отделни изследвания очертават връзка между рефлуксната болест и диетата. Макар че са нужни още изследвания, може да се препоръча ограничаване на определени храни, за които има данни, че при някои пациенти влошат симптомите. Ето ги, подредени в няколко групи:

– Меса с високо съдържание на холестерол и мастни киселини.

–  Мазните и храните с високо съдържание на мазнини, които могат да улеснят отпускането на сфинктера в стомаха.

–  Сол в големи количества.

–  Богати на калций храни като мляко – особено за деца, които се оплакват от киселини; месо и сирене – най-вероятно защото всички те са също така с високо съдържание на наситени мазнини.

Други храни, които лекари може да препоръчат на хората с ГЕРБ да избягват, са:

–          Шоколад

–          Мента

–          Газирани напитки

–          Портокалов сок

–          Кафе

–          Доматен сос.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -