Дрезгавият глас може да е заради стомашната киселина

PRINT

Гастроезофагиалната рефлуксна болест (ГЕРБ) е доста често срещана -15% от населението получават типичния симптом на заболяването – пареща болка зад гръдната кост един път месечно, а 7% от тях – един път седмично. Понякога пациентите дотолкова свикват със симптомите, че не търсят навременната лекарска помощ.

Симптоми

За заболяването най-типична е парещата болка зад гръдната кост и чувството за връщане на храна от стомаха в хранопровода, наричано още регургитация. Парещата болка (hard burn) като термин няма превод на никакъв език, включително и латински. Появява се обикновено половин до 1 час след прием на храна, като често болката се разнася към лявата или дясната гръдна половина, понякога се локализира и високо в гръдния кош, достигайки чак до врата. Затова много често симптомите се бъркат със стенокардната болка и тази при инфаркт на миокарда. Това са типичните хранопроводни симптоми на заболяването, но то е свързано и с редица оплаквания извън хранопровода.

При изразен рефлукс стомашното съдържимо достига до фаринкса, ларинкса и устната кухина.Типичен симптом е и дрезгавият глас, който показва засягане на ларинкса. Специалистите по УНГ през последните години се научиха да различават този симптом и много често изпращат в гастроентерологичните клиники тези пациенти. Гастроезофагиалната рефлуксна болест е честа причина и за дразнене на белия дроб и развитие на бронхопневмония. При деца са описани дори и смъртни случаи. Най-честа причина за белодробните увреждания е нощният рефлукс по време на сън. Изразеният рефлукс в устната кухина е причина и за лош дъх от устата, тежко обложен и променен „географски“ език, както и за сериозни проблеми с емайла на зъбите.

Въможни причините за болестта

Съществуват т.нар. външни и вътрешни причини. Външните представляват редица медикаменти, а от вътрешните роля за развитие на заболяването играе затлъстяването, повишаването на налягането в коремната кухина. Важна роля при възрастните пациенти има и възникването на т.нар. диафрагмални езофагиални хернии, които възникват вследствие на атрофия на мускулатурата с възрастта (като хранопроводът издърпва част от горната част от стомаха в гръдния кош). 60% от хората над 60 г. имат начални диафрагмални хернии, които стават причини именно за възникване на рефлукс.

Диагностика

Заболяването се диагностицира чрез ендоскопско изследване на хранопровода, като при 50% от пациентите с газоезофагиална рефлуксна болест са налице изразени промени на лигавицата в крайната част на хранопровода под формата на характерни хранопроводни ерозии. Останалите 50% от пациентите нямат ендоскопски видими ерозии въпреки наличната тежка симптоматика, характерна за заболяването. Обратно, понякога се установяват тежки промени в хранопровода, характерни за рефлуксезофагит при пациенти, които нямат никакви клинични оплаквания. Тази група пациенти е изключително рискова поради ниската чувствителност на лигавицата на хранопровода към дразнещото действие на солната киселина към стомаха.

При тежък и продължителен рефлукс лигавицата в крайната част на хранопровода търпи морфологични промени, като плоският епител се заменя със смесен цилиндричен и чревен епител, което се нарича синдром на Баре. Той представлява раково заболяване, като метаплазията на лигавицата преминава в дисплазия и аденокарцином на хранопровода. Честотата на аденокарцинома на хранопровода през последните 30 г. се е увеличила от 8 до 11 пъти в САЩ и Европа.

Профилактиката и лечение

Препоръчително е всеки, който има по-често чувство на парене и регургитация след прием на храна, да се обръща към специалист гастроентеролог. Диагностицирането и започването на навременно лечение възпрепятстват напредването на морфологичните промени в хранопровода и водят до пълното овладяване на клиничните оплаквания. В момента съвременната медицина разполага с медикаменти, които блокират мощно секрецията на солна киселина и водят до овладяването на повечето оплаквания. При установяване на аксиална диафрагмална херния с изразена клинична симптоматика при пациенти в млада и средна възраст, при които при спирането на медикаментозното лечение се възстановява клиничната симптоматика се налага оперативно лечение – репониране или фундопликация на хернията под диафрагмата. Старите отворени коремни операции сега са заменени от съвременните лапароскопски операции, които са много по-малко травматични, но изискващи опитни хирурзи.

Проф. Константин Чернев, зав. клиника по вътрешни болести в „Софямед“, национален консултант

[Общо: 8    Средно: 3.5/5]
Дрезгавият глас може да е заради стомашната киселина беше последно модифицирана от: август 7th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *