сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияПърва одобрена болница за ранна диагностика при рак на белия дроб

Първа одобрена болница за ранна диагностика при рак на белия дроб

Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост е първата болница в страната, която получи одобрението на Министерството на здравеопазването програма за ранно диагностициране на рак на белия дроб. Заболяването е водеща причина за смърт от злокачествени заболявания в целия свят. Основна причина е, че диагнозата се поставя твърде късно. Ракът на белия дроб няма отчетливи симптоми в ранните стадии. Няма и ефективен скрининг. Най-популярните рентгенови снимки не са достатъчни, а натоварват организма с облъчване и не бива да се правят твърде често.

Компютърната томография позволява ранна диагноза за рака на белия дроб

Цел на новата профилактична програма е да даде възможност за ранно откриване на аномалии. Оттам и възможност за по-ранно започване на лечение, удължаване на преживяемостта и качеството на живот сред определените рискови групи.

Единственият подходящ метод за ранно диагностициране на рака на белия дроб е компютърната томография, към която трябва да има разработен специлизиран нискодозов клиничен протокол. Новата програма за рак на бял дроб в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост е единствената, одобрена от МЗ в България. В нея се определя начинът, по който се одобряват, изследват и проследяват пациентите по процедурата. Тя дава възможност за намаляване на риска за пациента с до 90% в сравнение с националните референтни стойности, казва доц. Веселка Стойнова, завеждащ Клиника по образна диагностика (на снимката).

Проф. Дудов: 40% от случаите на рак може да бъдат предотвратени

„Малко хора си дават сметка, че около 40% от раковите заболявания могат да бъдат предотвратени чрез мерки за превенция и ранно откриване. Това е и една от основните цели, залегнали в Европейския план за борба с рака. Надявам се, ще го реализираме успешно на територията на България като част от Националния противораков план“, коментира проф. д-р Асен Дудов, началник Клиника по Медицинска онкология в УМБАЛ Младост.

 „Когато говорим за съвременен метод за скрининг на рак на бял дроб, то прилаганата нова програма е най-съвременният и подходящ метод. Тя би могла да се прилага и като част от национална скринингова програма“, добави проф. Асен Дудов.

За кого е подходящо изследването

Изследването се препоръчва при хора, които нямат оплаквания, но са с висок риск за развитие на карцином на белите дробове. Те отговарят на определени условия:

  • сериозни пушачи на възраст между 55 и 80г., които пушат в момента или са се отказали през последните 15 години. Сериозни пушачи са тези, които пушат по една кутия на ден в продължение на 30 години или съответно 15 години са пушили по 2 кутии дневно. 
  • хора, които имат в семейството си близки с рак на бял дроб.

Важно условие за успешното прилагане на програмата в клиничната ни практика е наличието на обучен персонал и подходяща апаратура, с които Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост разполага.” Това обясни Илия Дяков, главен медицински физик на болницата.

Той допълни още: „Близо две години бяха нужни на екипа на Клиниката по образна диагностика да разработи нискодозов клиничен протокол. Той ще носи достатъчна диагностична информация, за да може да се определи състоянието на пациента и последващата точна терапия.“

Източник: Сити Клиник УМБАЛ Младост

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -