вторник, 16 юли, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниТри популярни лекарства намаляват риска от рак на белия дроб

Три популярни лекарства намаляват риска от рак на белия дроб

Комбинираната употреба на три много разпространени лекарства намалява риска от заболеваемост и смъртност при рак на белия дроб, установиха учени от Университета Сонгюнгван в Южна Корея. Резултатите са публикувани в списанието на Международна асоциация за изследване на рак на белия дроб – Journal of Thoracic Oncology.

Ракът на белия дроб е един от най-често срещаните и трудни за лечение на рак. Следователно медицинските учени непрекъснато търсят начини за предотвратяване на този рак.

Кои са новостите в лечението на рака на белия дроб?

Корейските учени решили да оценят риска от възникването на рак на белите дробове при тези, които редовно приемат три вида широко разпространени лекарства – метформин, статини и аспирин. 

Те се приемат всеки ден от милиони хора по света – над 120 милиона души пият метформин за борба с диабета, 35 милиона – статини за контрол на холестерола и още 6 до 10 милиона вземат аспирин всеки ден. И трите вида лекарства се отпускат без рецепта.

Таргетна терапия превръща рака на белия дроб в хронична болест

Авторите са анализирали базата данни на Корейската национална здравноосигурителна служба (KNHIS), обхващаща цялото население на страната – 50 милиона души, като анализирали по-внимателно резултати за 732 199 корейци, които са били посещавани от лекари между януари 2004 г. и декември 2013 г.

Учените разделили извадката на осем групи, за да проследят ефекта на всяко лекарство поотделно, както и да оценят ефекта от комбинираното им действие.

Така отбелязали забележим положителен ефект сред тези, които приемали и трите групи лекарства. Това били около 3,4% от всички – 23 163 души. В сравнение с останалите, честотата на рак на белия дроб в тази група е била със 17% надолу, с толкова по-ниска била и смъртността.

Операцията при рак на белия дроб – какво да очакваме

„Доколкото ни е известно, нито едно проучване преди това не е проучвало комбинираните ефекти на аспирин, статини и метформин върху заболеваемостта и смъртността от рак на белия дроб“, заяви водещият автор на изследването Донг Уок Шин от Медицинското училище на Университета Сонгюкван в Сеул.

Освен това, колкото по-дълго хората приемали лекарството, толкова по-силен бил ефектът. Така авторите заключават, че редовното дългосрочно едновременно приложение на аспирин, статини и метформин може да се счита за доказан фактор за намаляване на риска от рак на белия дроб.

„Тези резултати са в съответствие с други проучвания, които показват, че аспиринът и метформинът синергично инхибират пролиферацията на ракови клетки чрез активиране на AMP-активирана протеин киназа, която играе критична роля в регулацията на липогенезата в раковите клетки“, казва д-р Шин.

Авторите смятат, че комбинираното използване на аспирин, статини и метформин едновременно потиска няколко молекулярни пътища за растеж и възпроизводство на белодробни ракови клетки и с това е свързано намаляване на риска от заболеваемост и смъртност.

Източник: РИА Новости

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -