четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитно5 съвета как да се предпазим от хазартна зависимост

5 съвета как да се предпазим от хазартна зависимост

Хазартните игри могат да са интересно развлечение, но когато нещата излязат извън контрол, това занимание е възможно да се превърне в истинска зависимост. Това, разбира се, не означава непременно, че ако пуснете един залог за интересен мач или излезете до казино залата с приятели, имате хазартна пристрастеност, през последните години се наблюдава зачестяване и на такива случаи. Как да разграничим зависимостта и пет съвета как да се предпазим от нея, предстои да разгледаме в следващите редове.

Когато говорим за симптоми, то няма как да не си зададем въпроса хазартната зависимост болест ли е всъщност? Понякога симптомите са трудни за разпознаване, тъй като много хора крият какво се случва с тях или самите те не осъзнават, че са изпаднали в порочен кръг. След основните признаци за пристрастяването от такъв тип спадат по-рисковите действия, ограничаването на социалните контакти за сметка на хазартни игри, ежедневно и многократно залагане, агресивно поведение при невъзможност за реализирането на игра. Това са само част от симптомите, които могат да ви индикират, че вие или човек около вас има възможност да изпадне в хазартна зависимост. Ето и пет съвета как можете да се справите по-лесно с такъв проблем и да си възвърнете нормалния начин на живот.

1 Разговаряйте с близките си

Подкрепата от семейството и приятелите може да промени много настройката на човек, изпаднал в зависимост. Доста често до такива състояния води самотата, така че споделянето и взаимната подкрепа могат да спасят човек в такива моменти. Така че не се чудете, а разговаряйте с близките си и ще усетите промяната.

2 Поставете си граници

Границите са добро начало за плавно излизане от всеки вид пристрастяване. Ако ограничите залозите си за конкретен ден или дори седмица, или си поставите лимит на часовете прекарани в такъв тип сайтове, можете доста бързо да се откъснете от неприятното състояние, в което се намирате и да почувствате облекчение.

3 Излезте навън

Данните показват, че хазартната зависимост често е обвързана и със социална изолация. Избягването на социални контакти и липсата на движение може да са основен признак за негативното състояние. Ако преди сте обичали някой спорт или занимание, значи сега е много подходящ момент да се върнете към него и да забравите поне за малко за хазарта.

4 Опитайте да се държите ангажирани

Разнообразяването на заниманията често ни помагат да разсеем негативните мисли. Когато човек се съсредоточи в едно нещо е твърде възможно това да доведе до негативни последици за психиката му. Ако сте човек, който обича да готви или да ходи на танци, това може да внесе свежест в ежедневието ви и да промени нещата.

5 Помислете за околните

Хората около зависимите страдат не по-малко от тях самите. Помислете по какъв начин вашето ежедневие влияе и вреди на близките ви. Това може да е добър стимул за промяна на навиците ви. Добрата комуникация и здравите отношения са движеща сила в живота на всеки. Заложете на тях, а не на имагинерното моментно отвличане от проблемите ви.

Хазартната зависимост е модерен проблем, който става все по-нашумял и у нас. Заниманията от този тип могат да са просто забавление, но понякога могат и да навредят. Затова следвайте тези пет съвета и бъдете отговорни към себе си и околните, когато залагате.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -