понеделник, 27 март, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКак се познава, че имам ларингит?

Как се познава, че имам ларингит?

Възпалението на ларинкса се нарича ларингит. Мнозина бъркат ларинкса с гърлото (фаринкс). Двата органа са съседни, но през ларинкса (гръкляна) преминава въздухът към белите дробове и обратно. Освен като част от дихателния път ларинксът има предпазна функция спрямо трахеята, бронхите и белите дробове, като към тях пропуска само въздух.

Но този орган осъществява и друга строго специфична функция – формиране на гласа. Благодарение на трептенето на гласните връзки се създава човешкият глас. Те са постоянно изложени на различни вредни въздействия, които попадат върху тях чрез въздуха. Това са вируси, бактерии, студ, влага, тютюнев дим, горещи химични изпарения, професионални вредности и др.

Развива се ларингит и гласът се променя

Възпалението бива остро или хронично. Между тях може да има епизодични прояви на ларингит, без да е налице типично хронично възпаление. Затова са налице често предразполагащи фактори – болести на носа, синузити, алергии, имунни, увреждания. И тук възниква въпросът има ли чести ларингити нашият читател, съществуват ли предразполагащи фактори за това и как да се предпази от следващи заболявания.

Ако не е бил налице ларингит, какво друго би могло да бъде. Обикновено в разговор хората помежду си казват: това е слабо място. Какво може да значи. При някои хора има недобра техника на говора, т.е. на неврогенна основа след стрес или продължително говорене се развива пареза на гласните гънки. Тогава гласът също се променя, както при ларингити и само специалист може да установи за какво става дума.

В други случаи човек може да има наличия на т.нар. певчески възли, т.е. малки симетрични възелчета на гласните връзки у хора, които професионално натоварват гласа си – певци, учители, адвокати. В началото те са малки и меки и гласът се променя само след продължително говорене.

Обикновено при чести промени на гласа се развива страх от рак на ларинкса (канцерофобия), което не е неоснователно. Такива хора задължително трябва да бъдат прегледани от специалист, особено ако са пушачи. Заболяването може да бъде уточнено и да се лекува правилно. При рака на ларинкса няма периоди на подобряване на гласа. Гласът става все по-слаб и заболяването прогресивно влошава здравето на заболелия.

И така, честите промени в гласа може да се дължат на ларингити, образувания в ларинкса (най-често певчески възли), функционални парези при стрес и преумора и т.н. Окончателната диагноза се поставя от специалист.

Проф. Георги Едрев

 

Проф. Георги Едрев, специалист по УНГ

Свързани публикации

1 коментар

  1. Лечението на ларингит с хомеопатични средства се практикува в много случаи, особено при ларингит с кашлица. Преценка на специалиста-хомеопат е какви продукти да препоръча в зависимост от характера на конкретен ларингит, както и дали става дума за дете или възрастен.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -