сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияДва начина за изследване на Хеликобактер пилори

Два начина за изследване на Хеликобактер пилори

Инфекцията с хеликобактер пилори може да протича почти без симптоми дълго време. Тя остава за цял живот, освен ако не се диагностицира навреме с правилните изследвания. Възможно е пълното излекуване с подходящи антибиотици.

Първата стъпка е диагнозата. В УМБАЛ „Александровска“ се прилагат прецизни инвазивни и неинвазивни методи, които могат да докажат инфекцията с тази бактерия. Ето какво казват още началникът на Лабораторията по микробиология д-р Александър Колевски и д-р Радослава Црънчева – гастроентеролог в Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести.

Какво е Хеликобактер пилори

Хеликобактер пилори (Helicobacter pylori) е грам-негативна бактерия, която успешно се прикрепва към лигавицата на стомаха и се размножава там. Може да стане причина за появата гастрит и язва. Също така е доказано, че провокира и възникване на някои тумори в храносмилателния тракт. Затова е важно да се открие и лекува навреме.

Близо половината от хората по света са носители на Хеликобактер пилори. Бактерията е много разпространена, предполага се, че съществува от поне 100 000 години. Въпреки това заразяването винаги е свързано с възпалителна реакция в стомаха.

Кога рискът от сериозно усложнение нараства

При повечето хора липсват симптоми и затова инфекцията често остава неразпозната. Наистина, доста хора търсят помощ, само ако имат някакви оплаквания или болки.

Дори без неприятни симптоми, инфекцията с Хеликобактер качва риска от различни болести:

  • рак на стомаха;
  • язва;
  • кървене от стомаха и дванадесетопръстника.

Вероятността това да се случи е голяма, особено при болни, които приемат нестероидни противовъзпалителни средства. Това са лекарства, които много често се изписват срещу болка, висока температура и възпаления. Най-често използваните НСПВС са аспирин, ибупрофен, напроксен и др.

В УМБАЛ „Александровска“ носителството на Хеликобактер пилори се установява с помощта на два различни метода:

  • неинвазивна диагностика (без гастроскопия) чрез изследване на антитела в кръвта (серологичен тест) или чрез фекален тест. Изследването се провежда в Централната лаборатория по микробиология.
  • генетични тестове, които са инвазивни и се нуждаят от фиброгастроскопия. Те са достъпни от ноември. Базират се на Real Time PCR реакция върху материали от стомашна биопсия, като позволяват прецизна диагностика на Хеликобaктер, както и определяне на чувствителност на индивидуалния щам на пациента към Кларитромицин – основен антибиотик в лечебната схема.

Молекулярният тест се заплаща от пациента в размер на 50 лв., според ценоразписа на болницата.

На изследване подлежат пациенти със симптоми на язва или гастрит

Признаците са:

За скрининг са подходящи семействата на лица, положителни за Х. пилори. Пациентът постъпва за хоспитализация по клинична пътека 68 (лечение на заболявания на горен гастроинтистинален тракт), в рамките на която повежда кръвни изследвания, ехография на корем и фиброгастроскопия по НЗОК.

Препоръчва се болният да не е на антибиотична терапия, защото това може да повлияе на резултата.

Източник: УМБАЛ Александровска

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -