събота, 25 март, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеГастрит - симптоми и лечение

Гастрит – симптоми и лечение

Гастритът е възпалително заболяване на стомашната лигавица, което не е заразно. Може да протича акутно (за кратък период от време) или да стане хронично. Причините за възникването са различни. От една страна има връзка с повишеното отделяне на киселини в стомаха, но може и да е заради раздразнената по други причини стомашна лигавица.

Причини за възникване на възпалението

Първопричината за раздразнението на стомашната лигавица са различни и зависят от генетичното предразположение на даден човек. Ето най-често срещаните провокатори:

 • Алкохол и тютюнопушене;
 • Пикантна храна, кафе;
 • Болкоуспокояващи като парацетамол, ибупрофен, аспирин, когато се вземат продължително и в големи дози;
 • Кортизонови препарати, цитостатици;
 • Стрес;
 • Хранителни отравяния;
 • Вируси, бактерии, които засягат стомаха.

Възпалението на стомашната лигавица е често срещано. Статистики за Европа сочат, че се срещат при 23% от жените и 18% от мъжете. Смята се, че почти всеки втори човек над 50 г. има хронично възпаление на стомаха. Хроничната форма е по-коварна, защото често протича безсимптомно и се открива случайно.

Симптомите могат да са изключително разнообразни. Типични оплаквания са:

 • Болки в горната част на корема, в средата или вляво;
 • Липса на апетит;
 • Често прилошаване и повръщане.

При коремна болка, киселини и гадене се изследвайте за бактерията хеликобактер

Може ли гастритът или язвата да се лекуват с антибиотици?

В повечето случаи да. Гастритът – възпаление на лигавицата на стомаха, както и образувалата се вече в нея язва, често са последица от заселването на стомаха с бактерии, по-точно с хеликобактер пилори. Затова при подобни проблеми първо се прави изследване за подобна инфекция. Ако това се потвърди, обикновено се назначават антибиотици и лекарства за киселини. Този подход се нарича ерадикация или ерадикационна терапия. При нея обикновено се прилага комбинация от два антибиотика (като кларитромицин, амоксицилин или метронидазол). Добавя се и един вид хапче срещу киселини.

Какво е Хеликобактер пилори?

лаборатория изследванияХеликобактер пилори бе открита в 80-те години и революционира лечението на гастрита и язвата. Преди това опитите за облекчаване на симптомите са били само с хапчета за киселини, а медиците са били убедени, че проблемът е породен от повишена киселинност на нервна почва или заради неправилно хранене. В тежките случаи лечението е било оперативно – изрязване на язвата. Трябва обаче да се отбележи, че повечето хора са носители на хеликобактер, без това да предизвиква проблеми със здравето. Само по себе си откриването на бактерията не е повод за лечение. Възможно е обаче тя да се активира, когато стомахът вече е раздразнен от други фактори. Факт е, че антибиотиците могат да излекуват пациентите с диагноза гастрит или язва, при които има бактерии, и то трайно.

Доказването на връзката между бактерията и стомашните проблеми направило възможно пълното им излекуване с помощта на антибиотици. Не при всички пациенти успехът е мигновен, но при повечето тази терапия дава голям успех. Важно е да се преследва пълното излекуване на инфекцията, което става с последователно с всички възможни медикаменти. Лекарствата обикновено се вземат поне една седмица. Твърде краткото прилагане на антибиотици крие риск от поява на резистентност при бактериите.

Автор д-р Йорг Цорн, Navigator-medizin.de

Свързани публикации

1 коментар

 1. Длительность диетического лечения определяется индивидуально. Более строгую диету, рекомендуемую в период обострения заболевания, назначают обычно на 1-2 мес. Основные принципы той или иной диеты больные должны соблюдать в течение многих лет.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -