Бактерията хеликобактер причинява язва, но и рак на стомаха

PRINT

Бактерията хеликобактер пилори е виновна за много от сериозните стомашни проблеми – гастрит, язва и дори рак. Близо половината от населението на Земята е заразено с бактерия, като в страните с висок стандарт на живот честотата е по-ниска – 30-35%, докато в тези с нисък стандарт инфекцията достига до 90 % при по-възрастните. Инфекцията обаче сама по себе си не е присъда, дори не е нужно да се лекува, ако липсват клиничи прояви.

Бактерията възпалява стомашната лигавица

Все пак известна прдпазливост е необходима, за да потърсим лекарска помощ отрано. При оралното заразяване бактерията попада в крайната част на стомаха и по-рядко в тялото (средната част) на стомаха. Тя се разполага в стомашната слуз и почти никога не влиза в стомашната лигавица. Отделя ензими, които я предпазват от солната киселина в стомаха.

При това повърхностно разположение в слузта на лигавицата на стомаха отделя различни активни патогенни токсини, които проникват в нея и причиняват възпалението й, известно като гастрит. Хеликобактер пилори предизвиква и промени в регулацията на стомашната секреция, която отначало е увеличена и става причина за развитие на дуоденална язва (на двнадесетопръстника).

По-късно с прогресирането на гастрита секрецията на стомаха намалява и тогава се увеличава рискът от развитие на стомашни язви, рак на стомаха и т.нар. МАЛТ лимпфом.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
При коремна болка, киселини и гадене се изследвайте за бактерията хеликобакер
Може ли хеликобактер пилори да доведе до рак?
Хранене при язва и гастрит
Скоро ще лекуват язва с морска вода

Съществуват над 3000 щама (подвидове) на хеликобактер пилори

но само около 15% от инфектираните развиват гореизброените заболявания. В момента е много трудно да се предвиди кои пациенти ще развият тези заболявания. Поради това в ежедневната медицинска практика изследваме и след това лекуваме само онези, които имат оплаквания. Именно затова висок процент от хората, при които се диагностицира хеликобактер пилори не подлежат на абсолютно точно клинично изясняване и лечение, ако нямат съответните оплаквания.

хеликобактер пилориСерологичен тест и биопсия изясняват диагнозата

Доказано е обаче, че при пациенти с дуоденална язва в 90% от случаите се установява хеликобактер пилори инфекция, а при тези със стомашна язва и рак на стомаха – при около 60%. При втората група пациенти освен наличието на „опасни щамове“ на бактерия се забелязва и генетично предразположение, като това особено важи за случаите със стомашен рак.

Инфекцията с хеликобактер пилори се доказва с две големи групи тестове – инвазивни и неинвазивни. При инвазивните тестове бактерията се доказва в стомашната лигавица, взета чрез биопсия по време на гастроскопия, като това става чрез хистологично изследване. Друг инвазивен тест за изследване е бързият уреазен тест и микробиологичното изследване.

Неинвазивните методи включват серологичен тест, който доказва наличието на антитела срещу инфекцията в кръвта, дихателен уреазен тест и антигенен тест в изпражненията. Най-лесно инфекцията се доказва именно чрез серологичен тест в кръвта. Малко специалисти обаче знаят, че той не е подходящ за контрол след проведено лечение.

Съвременното лечение – антибиотици и препарати против киселини

лекарства лечениеХроничният гастрит, причинен от патогенните щамове на хеликобактер пилори например, напредва и постепенно обхваща цялата лигавица на стомаха, като настъпилата стомашна атрофия с последващи промени в стомашната лигавица представлява предпоставка за развитие на стомашен рак. Намалената стомашна секреция в определени случаи играе положителна роля, като намалява случаите на гастроезофагиална рефлуксна болест.

Лечението на инфекцията цели премахване на бактерията, като целта е да се предотврати напредващото увреждане на стомашната лигавица, да се излекува язвената болест на дванадесетопръстника и да се предотврати развитието на стомашни язви и най-вече на стомашен карцином.

Съвременното лечение включва препарат за потискане на стомашната секреция и антибиотици. В първите 7-8 години тази комбинация беше ефективна, но постепенно резистентността към антибиотиците се увеличи, което доведе до намаляване успеха от лечение. При неуспешно първо лечение и упорити клинични оплаквания, се провежда втори курс на лечение или пациентите остават на клинично наблюдение.

[Общо: 14    Средно: 2.6/5]
Бактерията хеликобактер причинява язва, но и рак на стомаха беше последно модифицирана от: ноември 12th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *